Een werk van Hilda Schoon.
Een werk van Hilda Schoon. Foto: aangeleverd

Expositie Hilda Schoon in het Trefpunt

Cultuur Heiloo

HEILOO - Het werk van Hilda Schoon is van 22 januari tot 16 maart te bewonderen in het Trefpunt in Heiloo. 

Al vanaf haar zevende jaar is Hilda bezig met textiel en om van lapjes en draden iets te maken. Toen Hilda leerde spinnen met schapenwol, kwam het weven er bij, eerst op een kinderweefraam, later op een echt weefgetouw. Inmiddels weeft Hilda op een trapgetouw en heeft zij een tafelgetouw met heel veel mogelijkheden.

Maar hoe het allemaal werkte? Hilda heeft gewoon haar eigen manier bedacht en verschillende dingen geweven met zelfgesponnen en plantaardig geverfde wol.
Wat weeft Hilda? Eigenlijk is bijna alles van textiel mogelijk. Hilda weeft thee-en handdoeken, tafellopers, kussenovertrekken, vloerkleden, wandkleden, kleding, sjaals, tassen, sieraden, ruimtelijke objecten. Met allerlei materialen: katoen, linnen, wol, zijde, mengsels hiervan, in diverse diktes en met 'gekke' materialen zoals plastic, papier, in elkaar gedraaide draden e.d.

Het ontwerpen van het weefsel vindt Hilda ook heel boeiend. Haar inspiratie vindt zij vaak in de natuur of op natuurfoto's doordat daar vaak een mooie structuur in te zien is. Het vinden van de juiste materialen en kleuren, bedenken hoe zij wil gaan weven, het is een heel proces. Dan is het ook nog even een klusje om het weefgetouw weefklaar te maken. Als zij eindelijk kan gaan weven is het een feest!

Hilda haar werk is te bewonderen van 22 januari tot 16 maart in het Trefpunt, Abraham du Bois-Hof 2 te Heiloo.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant