Afbeelding

Wie wil dit nou niet: een eigen stukje windmolen

Algemeen Heiloo

Sinds enkele maanden kunnen inwoners van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, Alkmaar en Heerhugowaard deelnemen in windmolen 'Boekel'. Aandelen in deze molen waren voorheen in handen van de DECRA, een samenwerkingsverband van deze gemeenten op het gebied van duurzaamheid. Deze aandelen zijn nu overgenomen door een Stichting, die daarover certificaten uitgeeft aan de inwoners. Die kunnen daarmee eigenaar worden van een stukje windmolen en bovendien profiteren van een mooi financieel rendement van naar verwachting 5% per jaar. Ook kunnen ze stroom van deze molen afnemen.

Het gaat om de windmolen 'Boekel', voorheen ook wel 'De molen van Liefting' genoemd, aangezien de windmolen zich bevindt op het land van ondernemer dhr. Liefting. Windmolen Boekel staat op het bedrijventerrein Boekelermeer. Officieel behoort het grondgebied tot de gemeente Alkmaar, maar Boekel ligt op slechts enkele honderden meters van Akersloot.

Burgerenergiecoöperaties CALorie, AlkmaarEnergie, Bergen Energie en Heiloo Energie hebben een Stichting opgericht die 37% van de aandelen van deze windmolen overneemt, en er is kans dat in overleg met mede-eigenaar HVC meer aandelen naar de Stichting gaan.

Deze aandelen zijn voor de verkoop aan bewoners opgesplitst in certificaten. Een bewoner die een certificaat of meerdere certificaten aanschaft, kan rekenen op rond de 5% rendement. 'We stellen er wel duidelijk bij dat het rendement nooit zeker is, bijvoorbeeld omdat het afhangt van de hoeveelheid wind', zegt Hans Disselhorst, bestuurslid van CALorie. De prognose van 5% is gebaseerd op een uitgebreid windrapport, met statistieken over de laatste 20 jaar.

Het grootste deel van de certificaten is intussen verkocht, maar de belangstelling uit de gemeente Uitgeest (en ook die uit Heerhugowaard) blijft ver achter t.o.v. de voor haar inwoners gereserveerde certificaten. De tweede inschrijvingsronde sluit binnenkort, maar er komt nog een derde ronde. De initiatiefnemers hopen dat er met name uit Uitgeest (en Heerhugowaard) nog flink extra belangstelling komt. Via de https://windmolenboekel.nl/inschrijven  kunnen inwoners uit deze gemeenten zich nog inschrijven.

Naast certificaten heeft de Stichting ook geregeld dat bewoners stroom af kunnen nemen. 'Boekelstroom' is het genoemd. Leverancier ervan is HVC. CALorie: 'Stroom uit je eigen molen, dat kan toch niet mooier?! Als je overstapt naar Boekelstroom, dan krijg je de garantie van oorsprong van de Boekel. En de stroom is ook nog scherp geprijsd. Op deze manier proberen we duurzame energie steeds dichter bij de bewoners te krijgen, op een voor de consument gunstige manier.'

Veel meer informatie op www.calorieenergie.nl en www.windmolenboekel.nl

Bedrijf Belicht

Sport

Regio