Eric en zijn fiets waarmee hij dagelijks 40 km fietst. 
Foto: aangeleverd
Eric en zijn fiets waarmee hij dagelijks 40 km fietst. Foto: aangeleverd

De lol van Eric en Marina duurt maar voort

Algemeen Heiloo

Door Henk Pruiksma - Bij Eric en Marina Wijnbeek aan De Laghe Weijdt 2 zijn ze niet zo zuinig. De lol die zij hebben met de terugdraaiende energiemeter vonkt er al jaren van af. En die lol is duurzaam.

Stel u voor: na een flinke rit noteert u niet alleen het aantal kilometers maar ook of u fietsen achterop op de auto vervoerde. En dat doet u steeds weer om inzicht te krijgen in uw brandstofverbruik. Ziet u de lol daarvan in? Nou, Eric en Marina wel. En daar blijft het niet bij. Zij houden van alles bij waar het hun energieverbruik aangaat. De houtkachel, natuurlijk met een minimum aan uitstoot,  bespaart 400 m3 gas op jaarbasis. De droger draait 's-nachts  goedkoper en dankzij 'plugwise' kwamen zij er achter hoe hoog het verbruik van hun apparaten is. Nuttig om te beslissen welke voor vervanging in aanmerking komen.

Lol die niet op kan  
Natuurlijk houdt Eric de dagelijkse 40 kilometers van en naar zijn werk bij op de fietscomputer. Wat deze gezonde activiteit aan auto- en dokterskosten scheelt! En Marina waardeert de grafieken die hij al een paar decennia van hun afnemende energieverbruik maakt. Je kunt er op aanwijzen wanneer de oudste werd geboren en de jongste uitvloog.  "Kijk, daar hebben we de dubbele beglazing laten aanbrengen en hier zijn wij overgestapt op de LED-verlichting. Zijn die zwarte gaten op de gevelscan die Heiloo Energie heeft gemaakt niet prachtig?" Nou, indrukwekkend zijn ze in elk geval als ik ze met de gele en rode vlekken op de scan van voor de verbouwing vergelijk. De energielekken verminderden sterk.

Lol in minder  
In 1984 trouwden ze. Marina bracht de aandacht voor het milieu in en Eric zijn fascinatie voor techniek en cijfers. In hun eerste huis begonnen zij de meterstanden bij te houden.  Op de dubbele meter natuurlijk, een voor de dag en een voor de nacht. In die tijd deden wij de gordijnen wat eerder dicht als het koud was; Eric en Marina kropen in de ruimte onder de vloer om de bodemkou met plastic te temperen. Vanaf 1994 pakten zij in hun nieuwe onderkomen aan De Laghe Weijdt pas echt uit. Het huis bood daartoe alle gelegenheid want het stamt uit het begin van de jaren zestig en toen wilde men vooral meters maken.  Zo krijgt de nieuwe hoog rendement CV-ketel  een ereplaatsje in het overzicht. Aan een gratis NUON-advies hielden zij de geïsoleerde vloer over die Eric samen met zijn zoon heeft gelegd. En de aanbouw aan de windrijke westzijde was een driedubbelslag: meer ruimte en comfort in huis en minder warmteverlies. Onderwijl hield Eric de energiemarkt in de gaten. De zonnepanelen deden opgeld en hij was er meteen, in 2004, gesubsidieerd bij. In drie opeenvolgende jaren sloeg hij zijn slag en het effect is zichtbaar (zie bijgevoegde grafiek).

Wanneer denkt u dat ze de verbouwing boven hebben laten doen, inclusief de HR++ ramen en het solide geïsoleerde dak? Ik houd het op begin 2013, als de zwaartekracht weer vat op de grafiek krijgt.  Voorts vermoed ik dat de constante 0 in de komende jaren voorspelt hoe de wensen van het echtpaar voor de komende jaren zullen uitpakken.  Het gas moet op de fles door de inductiekookplaat en de warmte lucht pomp hun intrede te laten doen. '0 op de meter' heet de werkgroep van Heiloo Energie waarvan Eric deel uitmaakt en hij wil het niet bij woorden laten.

Homo Economicus  
Volgens Marina ben je dief van je eigen portemonnee als je de verduurzaming van je huis niet serieus neemt.  De tijd is voorbij dat men haar vroeg of het dak lekte omdat Eric daar met zijn zoon aan het werk was. Net als de standaardreactie dat het veel te duur is om duurzaam te zijn als men vervolgens hoorde dat zij daar zonnepanelen aan het installeren waren. De terugverdientijd van het stel is opvallend kort omdat Eric veel zelf doet en daar beleeft hij ook al lol aan. Maar het actuele rekenvoorbeeld van Heiloo Energie, die net een nieuwe zonnepanelenactie is gestart, is ook verrassend: de panelen die de lokale installateur op uw dak plaatst verdient u in nog geen vier en een half jaar terug! De kosten verminderen net zo snel als op de grafiek van Eric en subsidieregelingen buitelen over elkaar heen. Wacht eens even, zou de vervanging van de dubbele beglazing in mijn eigen woning ……?

Homo Ludens
Maar de familie Wijnbeek beschouwt de geldelijke vruchten van een duurzame huishouding als een welkome bijverdienste. Het gaat Eric en Marina om de manier van leven waarbij zij zich welbevinden. Die includeert het genieten van biologisch voedsel en minder vlees, het gebruik van de fiets en een donkere tuin omdat de egel ook recht op zijn privacy heeft. En dus de lol van het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen terwijl het wooncomfort juist toeneemt. Die lol die bij afname toeneemt! Het is tijd voor de Homo Ludens, de spelende mens, en Eric en Marina spelen graag hun spelletje mee.

Op den duur
Tja, en als je uiteindelijk een wereld achterlaat die leefbaarder is, dan kun je ook nog tevreden zijn. Wanneer Eric en Marina vertellen over de toekomstbestendige gezinnen van hun zonen gaat de lol over in trots.

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant