Afbeelding

Open dagen vondsten Zuiderloo

Historie

Geïnteresseerden kunnen vandaag van 10.00 - 16.00 uur een kijkje komen nemen op de archeologische opgraving in de nieuwe woonwijk Zuiderloo. Ook gisteren was het terrein open voor publiek. Na een zomerpauze zijn de archeologen weer gestart met de opgravingen. Er zijn al tal van spectaculaire vondsten uit het verleden gedaan.

Tijdens de Open dagen leiden de archeologen het publiek rond en vertellen over de archeologie van Zuiderloo. De ingang van het opgravingsterrein is aan de Vennewatersweg tegenover pompstation Texaco (bij de rotonde met de Kennemerstraatweg).

Ver terug in de tijd

In Zuiderloo blijken al 3000 jaar geleden mensen te hebben gewoond. Er zijn resten van bewoning uit de bronstijd, ijzertijd, inheems-Romeinse tijd en vroege middeleeuwen aangetroffen. De resten liggen in de ondergrond en worden door de archeologen opgegraven.

Zodra de archeologen klaar zijn, worden nieuwe huizen op deze plek gebouwd. Dat is ook de reden waarom er nu wordt opgegraven: het toekomstige graafwerk van de bouwers zal de archeologie vernietigen en daarmee een deel van de geschiedenis van de regio. Door het opgraven krijgen we nieuwe kennis over het verleden. Een bronzen bijl van ca. 3000 jaar geleden die in het veen is gevonden, behoort tot de meest recente topstukken. De bijl is waarschijnlijk als een offer aan de goden in het veen terecht gekomen. Andere interessante voorwerpen zijn afgedankte karrenwielen die als fundering in waterputten zijn gebruikt.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant