Afbeelding

Het geluk van een glimlach

Human Interest Regio

ALKMAAR - Maartje de Lint, zangeres en trainer, startte op 14 september in verpleeghuis De Palatijn in Alkmaar een traject waar drie maanden lang elke veertien dagen met de bewoners gezongen zal worden volgens de door haar ontwikkelde BASE methode: Brain Awakening Singing Education. Dit wordt mogelijk gemaakt door Stichting Bijzondere Fondsen Kooimeer.

Zang is een krachtig medium, juist in de zorg bij dementie. Het activeert het lichaam en opent de deur naar het klankgeheugen, waar melodieën en liedjes van ons hele leven zijn opgeslagen! Omdat ook omliggende hersengebieden worden gestimuleerd (door de trilling van de zangstem) levert zingen een positieve bijdrage aan het sociaal contact met anderen. Maartje: "Door samen met een familielid of verzorger te zingen en speciale oefeningen te doen, versterk en versnel je deze processen. In het uur dat we samen zingen, zie je de energie opbouwen en de spanning verdwijnen. Het is hartverwarmend om te zien hoe familieleden samen positieve emotionele belevenissen meemaken en elkaar met een glimlach gedag kunnen zeggen. Hier ligt de grote kracht van BASE."

Maartje is zangeres en trainer. Zij is actief als soliste en zong meer dan twintig jaar bij het koor van De Nationale Opera in Amsterdam. Voor meer informatie, ga naar maartjedelint.com of kijk op Facebook bij dementie&zingen. De Palatijn is een onderdeel van Zorgcentrum De Kooimeer in Alkmaar en gespecialiseerd in de zorg voor mensen met dementie. Met het drie maanden project bieden ze niet alleen de bewoners een bijzonder project aan, maar zal Maartje ook de werknemers coachen om zingen te gaan inzetten bij de dagelijkse zorg.

Tekst: Maartje de Lint

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant