De man op dit beeld wordt verdacht van betrokkenheid bij oplichting via Marktplaats.
De man op dit beeld wordt verdacht van betrokkenheid bij oplichting via Marktplaats.

Marktplaats oplichters pinden met pas in Heiloo

Politie Heiloo

Op dinsdag 19 september besteedt het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht aandacht aan oplichtingen via Marktplaats. Beelden van verdachten worden getoond. Via valse advertenties op Marktplaats hengelden oplichters dit voorjaar een flinke hoeveelheid geld binnen. Oplichters bieden producten te koop aan. Geïnteresseerden reageerden op de Marktplaatsadvertenties en kochten een product, betaalden deze, maar kregen het echter niet opgestuurd.

Onderzoek

Er is gelijk gekeken van wie de rekening was waar het geld op werd gestort maar in dit geval was diegene (48-jarige man uit de gemeente Súdwest-Fryslân) niet diegene die de advertenties heeft geplaatst en ook niet het geld heeft gepind. Het onderzoek richt zich niet alleen op zijn bankrekening. Er zijn nog twee rekeningen die onderzocht worden. Die worden gebruikt door vermoedelijk dezelfde verdachten. Die rekeningen zijn ook gekoppeld aan een paar dezelfde marktplaatsadvertenties als bij de eerstgenoemde bankrekening. Volgens de 48-jarige is zijn bankpas gestolen en heeft iemand zijn rekening gekaapt. Het vermoeden is echter dat hij zich laat gebruiken als  zogenaamde 'money mule' (geldezel) of katvanger. Dat houdt in dat hij zijn bankpas en pincode in ruil voor een geldbedrag heeft verkocht aan de oplichters. Het lijkt voor velen een aantrekkelijke manier om op een snelle manier gemakkelijk geld te verdienen. Je helpt echter criminelen om andere mensen op te lichten. Zodra de bank dat merkt, moet de money mule het vaak alweer verdwenen geld terugbetalen. Met een enorme schuld tot gevolg. Ook hangt een straf boven het hoofd wegens witwassen of fraude. Tenslotte komt de geldezel/katvanger op de zwarte lijst van banken, waardoor geld lenen of een hypotheek afsluiten een no go wordt. Meer informatie over deze vorm van bankrekeningfraude vind je op onze site. 

Beelden verdachten

Het geld dat door de benadeelden op de rekening is gestort is ook al weer van de rekening afgehaald. Er werd geld gepind op vier plekken in Noord-Holland, Castricum, Heiloo, Beverwijk en Alkmaar. Van die transacties staan foto's op onze site. Het gaat vermoedelijk om twee mannen. Een man pint bij een amusementscentrum in Beverwijk. Bij de andere transacties lijkt het erop dat het al die keren om dezelfde man gaat.  Het is onbekend of dit de oplichters zelf zijn of mensen die zijn ingehuurd om te pinnen. Bij zes pintransacties gaat het vermoedelijk om dezelfde verdachte. Bij een transactie bij een amusementscentrum in Beverwijk is een andere verdachte te zien. 

Uitzending en tips

Op dinsdag 19 september is Opsporing Verzocht te zien bij NPO 1 om 20.30 uur. De volgende dag, woensdag 20 september is de herhaling omstreeks 11.40 uur op NPO 2. Herkent u de mannen, neem dan contact op met de Opsporingstiplijn via 0800-6070. Blijft u liever anoniem, bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. U kunt ook anoniem terecht bij het Team Criminele Inlichtingen op 079-3458 999. Tijdens de live uitzending kunt u uw tip ook via het second screen doorgeven. 

De man op dit beeld wordt verdacht van betrokkenheid bij oplichting via Marktplaats.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant