Daniela en haar moeder Marisa Pravisani, een vertrouwd gezicht in de Voorstraat.
Daniela en haar moeder Marisa Pravisani, een vertrouwd gezicht in de Voorstraat.

Al zeventig jaar Italiaans ijs bij Pravisani

Human Interest Egmond aan Zee

Deze zomer viert ijssalon Pravisani in de Voorstraat in Egmond aan Zee een feestje. Al zeventig jaar maken zij origineel Italiaans schepijs volgens hun eigen familierecept. 

In 1947 opent Antonio Pravisani de ijssalon en werkt hier samen met zijn zonen Leo, Dino, Lio en dochter Carla. Sinds de dood van zijn vader Dino in 1981 runt Fabio Pravisani de ijssalon, samen met zijn moeder Marisa en zus Daniela. Het ijs is 'beroemd' in Noord-Holland en ook vele (Duitse) toeristen komen ieder jaar graag terug naar Egmond aan Zee voor een ijsje van Pravisani. Marisa en Daniela kennen van veel vaste klanten hun favoriete smaak. De dames achter de balie zijn voor velen een 'bekend plaatje'. Fabio heeft het ijs maken van zijn vader geleerd toen hij nog een klein jongetje was en doet dit nog steeds volgens hun eigen recept. 

In de wintermaanden is de ijssalon gesloten en stort Fabio zich op zijn grote hobby beeldhouwen. Hij is een groot kunstliefhebber en vindt het heerlijk om zich uit te leven in het maken van een beeld. In oktober 2015 werd zijn beeld 'Het Derper Vraauwtje' onthuld, dat hij maakte in opdracht van de Vereniging Dorpsbelangen Egmond Parel aan zee. Het beeld staat symbool voor de talloze weduwen in het vroegere vissersdorp. Vanaf het voetpad voor de Vureboetsduin, had men toendertijd het mooiste uitzicht. Oude zeelieden en vissers-weduwen keken hier uit over de zee die gaf en nam. Ook oogstte hij lof met een beeld van het Alkmaarse kaasmeisje en een buste van Louis van Gaal. 

In de laatste week van de zomervakantie kunt u nog fijn genieten van zo'n ouderwets lekker ijsje van Pravisani. En dan duurt het niet lang meer tot de ijssalon haar deuren weer sluit om in de wintermaanden een beetje bij te komen van alle drukte in de ijssalon. 

Tekst: Linda van Rozendaal 
Bron: Contact met de Egmonden en bronsgieterijdehooischuur.nl 

Fabio Pravisani
Afbeelding
Het Derper Vraauwtje
Foto via Egmond Online

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant