Stephanie en Jette met één van de bewoners van De Loet bij de wensboom, de 96-jarige heer Bram Jansen.
Stephanie en Jette met één van de bewoners van De Loet bij de wensboom, de 96-jarige heer Bram Jansen. Foto: Stip Fotografie.

Stephanie en Jette: Jong voor Oud

Cultuur Heiloo

Jong voor Oud. Hoe bijzonder is dat. Als je nog jong bent, dan wil je de wereld ontdekken, feestvieren, sport bedrijven, studeren of een begin maken met je carrière. Tijd voor je oma of opa, laat staan voor een onbekende 90-plusser is er vrijwel niet. En toch, er zijn uitzonderingen op deze regel. Jette Frugte en Stephanie Driessen-Verhaaf willen dromen ook daadwerkelijk laten uitkomen.

Sinds 2009 houdt de Stichting Gouden Dagen zich bezig met het onmogelijke weer mogelijk te maken voor onze ouderen. Hen een dag met een gouden randje te bezorgen. In Heiloo namen Stichting Welzijn Heiloo en Viva! Zorgroep in oktober 2012 samen het initiatief om aan te sluiten bij Gouden Dagen en Gouden Dagen Heiloo te starten. Een groep enthousiaste vrijwilligers is sindsdien actief en heeft al veel wensen gerealiseerd.

Jette (28 jaar) vertelt: ,,Ik ging met mijn oma altijd leuke dingen doen. Zij is inmiddels overleden maar nu wil ik mij ook inzetten voor andere ouderen zodat zij ook een dag hebben met hun gouden randje.'' Stephanie is al vanaf de lagere school vriendin van Jette en samen besloten zij te schrijven op een vacature voor fondsverwerving op de website van Stichting Welzijn Heiloo. ,,Dat was al in augustus vorig jaar'', vult Stephanie aan. ,,Wij gingen in gesprek met Marian van Dam, de directeur van de Stichting. Veel was ons nog onduidelijk en langzaam kwamen wij achter het verhaal van de Stichting Gouden Dagen.'' ,,Ja, wij snapten er nog niet veel van hoe het werkte'', gaat Jette verder. ,,Er was wel een werkgroep financiën, maar weer geen lokaal beleidsplan. Waar kwam het geld vandaan, wie deed wat, het was allemaal onduidelijk voor ons.''

De twee vriendinnen werden aangenomen voor fondswerving en het tweetal ging enthousiast aan de slag. Jette, als verpleegkundige bij de GGD en Stephanie als marketingsdeskundige schreven een beleidsplan als uitgangspunt voor de activiteiten van Gouden Dagen Heiloo. ,,Wij zagen twee belangrijke taken voor ons weggelegd: het opbouwen van connecties met bedrijven en het vinden van nieuwe vrijwilligers, vooral ook jongere, naast de bestaande vrijwilligers. Het vervullen van wensen hoeft niet altijd geld te kosten. Heilooër bedrijven kunnen ook op een andere manier steun verlenen'', zegt Jette. 

Stephanie: ,,We willen de Gouden Dagen meer bekend maken in Heiloo. De bedrijven en inwoners enthousiast maken en hen laten meewerken de droomwensen waar te maken, zodat meer wordt ingespeeld op wat onder ouderen leeft. Van Heiloo voor de ouderen van Heiloo.''

Het enthousiasme van het tweetal heeft ervoor gezorgd dat op diverse locaties 'wensbomen' zijn neergezet waar ouderen via kaarten hun droomwensen kenbaar kunnen maken. Die locaties zijn de bibliotheek in Heiloo, zorgcentrum Overkerck en De Loet, het Trefpunt en één mobiele boom die op verschillende locaties komt te staan.

Op Facebook is een aparte pagina met informatie over de Gouden Dagen Heiloo met nieuws en foto's te vinden. Er is een comité van aanbeveling onder voorzitterschap van de burgemeester van Heiloo, Hans Romeijn. Stephanie en Jette hebben zich ook aangesloten bij het comité. Jette: ,,Belangrijkste is dat de basis die er is wordt geborgd zodat wij jaren voort kunnen. Gouden Dagen Heiloo moet nog meer op de kaart worden gezet. Bedrijven moeten worden benaderd om mee te helpen die droomwensen te vervullen. We hebben ook meer vrijwilligers nodig, het liefst ook jongeren.''

Er kan door bedrijven en particulieren bijdragen worden gestort op onderstaande bankrekening. Door bij iedere overboeking of donatie expliciet te vermelden: "Gouden Dagen Heiloo" wordt het gestorte bedrag automatisch aan het tegoed van Gouden Dagen Heiloo toegevoegd.

Voor informatie Gouden Dagen Heiloo of aanmelden als vrijwilliger: Stichting Welzijn Heiloo (Hanny Boots 072-5331297) en Viva! Zorggroep (Jolanda van Dam 06-22913188) of mailen naar goudendagenheiloo@gmail.com.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant