Logo uitkijkpost.nl
Museumtoren in de Slotgracht.
Museumtoren in de Slotgracht. (Bron foto: gemeente Bergen)
Egmond aan den Hoef

Hoge toren gezichtsbepalend voor vernieuwd Slotkwartier

EGMOND AAN DEN HOEF - Een achtentwintig meter hoge toren op de fundamenten van Slot Egmont in Egmond aan den Hoef wordt de grootste blikvanger van het Slotkwartier na een grootschalige herstructurering. Althans, dat is de wens van de gemeenteraad van Bergen.

Een gemeentelijke projectgroep wil de komende jaren de historie van 'de grootste en schoonste burcht van Holland tijdens de middeleeuwen' voor een groter publiek onder de aandacht brengen, evenals andere historische verhalen uit de Egmonden en directe omgeving. Dat moet gebeuren in meer expositieruimtes dan nu het geval is, zoals in de nieuwe toren op de fundamenten van het kasteel. Deze museumtoren - die binnen drie jaar van hout kan worden gemaakt en over acht tot tien jaar van steen - krijgt op vier of vijf verdiepingen exposities over de historie van het Slot.

Daarnaast komt er een tweede ophaal- of draaibrug (afsluitbaar) en een uitgebreidere informatievoorziening in de huidige gebouwen tegenover het Slot. Het nog betrekkelijk nieuwe Huys Egmont van Stichting Historisch Egmond biedt al veel aandacht aan de cultuurhistorie van Egmond. Dit wordt aangevuld met een permanente historische tentoonstelling in het naastgelegen voormalige schoolgebouw met op een nieuw te bouwen tweede verdieping uitzicht op de toren. Dit gebouw krijgt overigens ook een VVV-functie.

Van horeca tot dierenweide
Verder zet de projectgroep in op nieuwe horeca. Plan is om in het gebouw van museumhoeve Overslot een slow-food-restaurant in middeleeuwse sferen te creëren. Stichting Hafre, die hier nu nog een expositieruimte heeft en muziekvoorstellingen verzorgt, moet hiervoor plaatsmaken - dit kan volgens raadslid Marcel Halff zeker nog drie of vier jaar duren. "Maar voor de voorstellingen die nu nog in Overslot plaatsvinden, gaan we samen met Hafre zoeken naar andere mogelijkheden binnen en buiten het Slotkwartier", laat hij weten. Daarnaast verrijzen er achter het restaurant en het oude Raadhuis kruidentuinen in de sfeer van de vroegere hofstedes en komt er een terras.

Achter het restaurant zijn verder gepland een theetuin, een boomgaard en een kas voor biologische groente. Op de begane grond van het voormalige schoolgebouw komen een baristabar en een proeflokaal voor de nieuwe bierbrouwerij Sancti Adalberti. Een muziekpodium op de oude fundamenten van het kasteel en een soort kinderboerderij maken het plan compleet, evenals speeltoestellen op en rond het Slotpark en gebiedseigen beplanting in het park.

Met de herstructurering wil de werkgroep meer mensen verleiden dit gebied te bezoeken met als doel de geschiedenis van het Slotkwartier, de Egmont-dynastie en de historie van de regio door te geven aan de huidige en volgende generaties. 'Het Slotkwartier was immers van grote betekenis voor het hedendaagse koninkrijk', zo staat in de visie beschreven.

Van grote betekenis
Meer aandacht voor de historie is volgens Marcel Halff hard nodig. "Mensen die de Slotruïne bezoeken, zijn wel geinteresseerd maar blijven hier maar kort. Dit omdat ze niet meteen zien waar ze meer informatie kunnen krijgen. De monumentale gebouwen langs de Slotweg maken nu nog een onvoldoende open en uitnodigende indruk. Daarom komen er bijvoorbeeld ramen aan de voorkant van het toekomstige restaurant.

Daarnaast zijn er onvoldoende voorzieningen in de buurt om mensen langer vast te houden. Daarom kiezen we onder andere voor horeca. Bijkomend voordeel is dat commerciële partijen ons in staat stellen de gebouwen aan de Slotweg op te knappen. Zo blijven niet alleen de historische verhalen in onze herinnering maar blijven ook de panden aan de Slotweg in de toekomst behouden. Belangrijk, want geloof me: deze gebouwen gaan in de huidige staat nog hooguit tien jaar mee."

Verkeersplan
Volgens de projectgroep is een goede verkeersafwikkeling een voorwaarde voor de herontwikkeling. Doel is om zoveel mogelijk verkeer van bezoekers uit de Slotweg te mijden. Gedacht wordt aan een parkeerplaats aan de rand van het gebied op het huidige grasveldje naast bedrijventerrein De Weidjes met daarbij een aanlandpunt voor bootjes die de Egmonder- en Bergermeer kunnen bevaren richting Bergen, Alkmaar en Egmond-Binnen. De werkgroep verwacht voor Europese subsidie in aanmerking te komen maar kan nog niets zeggen over de verwachtte kosten van het project.

'Verhouding is zoek'
Martijn Mulder van Stichting Historisch Egmond (Huys Egmont) reageert kritisch op de plannen. "De toren wordt wel heel hoog, het verandert het aangezicht van het dorp. Als de toren de helft korter zou zijn, dan zou dat ook kunnen. Verder komt er veel horeca, terwijl het project in dienst zou moeten staan van het historische verhaal. De verhouding is echt zoek."

'Raadsbreed gedragen'
De gemeentelijke projectgroep, bestaande uit raadsleden van alle raadspartijen, trok in februari de planvorming naar zich toe nadat vorig jaar overleg tussen de gebruikers van het Slotkwartier niet leidde tot een eenduidig, toekomstbestendig plan. Museumhoeve Overslot, de Kapberg, Stichting Historisch Egmond en de Slotkapel bogen zich hierover. De gemeentelijke projectgroep ging vervolgens aan de slag met de ideeën die hieruit voortvloeiden en sprak met gebruikers in het gebied, ondernemers en inwoners. "We gebruiken elementen die elkaar het beste versterken en goed zijn voor zowel de recreanten als de eigen inwoners", aldus Marcel Halff.

De projectgroep presenteerde het plan eerder deze maand aan iedereen die input leverde, de inwoners en aan de raads- en commissieleden. Volgens de werkgroep is het plan 'meer dan richtinggevend' en wordt het 'raadsbreed gedragen'. Toch kunnen de details en de fasering van de plannen nog wijzigen. Zo is een stedenbouwkundige en architectonische beoordeling vereist en kijkt de gemeente naar subsidieverlening, vergunningen en bestemmingsplanwijzigingen. Ook komt er een informatieavond voor alle bewoners van Egmond aan den Hoef. Zij kunnen reageren op het plan door een zienswijze in te dienen. De besluitvorming over het plan geschiedt in januari of februari 2018.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=uitkijkpost.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=185,190,192,193" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5839499&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=uitkijkpost.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=185,190,192,193" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5839502&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=uitkijkpost.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=185,190,192,193" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>