Afbeelding
Stockfoto

Ingezonden brieven over vliegtuiglawaai

Ingezonden Heiloo

De Uitkijkpost kreeg deze week veel brieven binnen van inwoners van Heiloo en omgeving over vlieghinder. Wij laten u ze graag lezen. Reageren kan altijd via redactie@uitkijkpost.nl

Vliegtuiglawaai
Gedurende de vele mooie dagen van de afgelopen weken heb ik talloze uren met een boek in een luie stoel in mijn achtertuintje doorgebracht. Een welverdiend privilege van het gepensioneerd zijn. Bij een gunstige windrichting, met name bij wind uit het zuidwesten, kan ik dan echt ongegeneerd genieten van alle vliegtuigen die zo om de twee minuten komen overvliegen richting Polderbaan (en in mijn situatie in elk geval niet om de tien seconden (?), zoals kennelijk bij Paul Bakkum). Het is altijd een fantastische aanblik en het blijft iedere keer weer spannend of ze recht over mijn huis zullen overvliegen of wat meer naar het westen of oostwaarts. Op basis van het aankomende geluid is dat eigenlijk nooit goed te voorspellen. Een enkele keer vliegt er wel eens een toestel een beetje te laag over, maar ach wat zou het, we rijden allemaal toch ook wel eens iets te hard? Dan zet je Mozart of 'Canto Ostinato' van Simeon ten Holt gewoon even wat harder. Het geluid van de overkomende vliegtuigen valt mij nauwelijks nog op, ook al is het vroeg in de ochtend. Het is bijna zo dat het mij eerder opvalt als er geen vliegtuigen overkomen. Ik weet dat vele inwoners van Heiloo mijn mening niet zullen delen, maar ik wil in deze al jaren slepende kwestie toch graag een tegengeluid laten horen. Dit om te voorkomen dat er een al te eenzijdige beeldvorming ontstaat.

Ton Förch

Vliegtuigherrie
Met 'genoegen' de ingezonden brieven gelezen van de heren Paul Bakkum en Andre Rijs in de Uitkijkpost van 21 juni. Ach, Paul en Andre, al decennia lang wordt Heiloo getroffen door laag overkomende vliegtuigen. Ik woon hier vijfenveertig jaar en al zeker dertig jaar is de herrie aanwezig. Het wordt alleen intenser vaker. Het is niet alleen het donderend vliegtuiglawaai dat op sommige dagdelen urenlang het luchtruim terroriseert maar ook de vervuiling die zeker en wellicht erger een buitengewoon kwalijke rol speelt. Het RIVM bevestigt een ernstige vervuiling door de hoge stikstofdioxideconcentraties door vliegtuigen. Ultrafijnstof, het meest schadelijke voor de longen, is een gevolg van het gegeven dat de motoren bij lage snelheden een onvolledige verbranding hebben. Precies de situatie die zich voordoet tijdens het dalen/stijgen van het vliegtuig. Ook van de Stichting Behoud Historisch Landschap BES ontving ik heel recent hun wanhoopskreet 'Schiphol, vluchten kan niet meer?' Het zal allemaal wel nodig zijn voor de economie en ons vakantiegenot nietwaar. Het zal u overigens nog verbazen hoeveel boze (voorstanders) Heilooërs u nog bellen met de meest belachelijke opmerkingen: dat ze juist 'genieten' van het geluid! Waar de 'klagers de onzin' vandaan halen en dergelijke. Onbehoorlijke telefoontjes.

Els Meurs

Lawaai en stilte
In de vorige Uitkijkpost zie ik twee ingezonden brieven over vliegtuiglawaai, respectievelijk van Paul Bakkum en André Rijs. Ze zijn mij uit het hart gegrepen. Vijfendertig jaar geleden kwamen wij naar Heiloo toe op de vlucht voor het vliegtuiglawaai in Hoofddorp. Dat ging goed tot enkele jaren geleden. Wie had kunnen denken dat Schiphol ons op zo'n afstand zou achterhalen? Sinds twee jaar dien ik klachten in bij het 'Bewonersaanspreekpunt' BAS. Die suggestie deed de gemeente Heiloo toen. Sinds die tijd zijn er 2873 klachten ingediend. Feitelijke, serieuze klachten. Nooit enige serieuze reactie van wie dan ook. Wel een 'enquete' van BAS waarin ondermeer de vraag 'wat ik met mijn klachten dacht te bereiken'. Zo serieus worden je klachten dus genomen... En in de meest recente rapportage van Schiphol werd tussen neus en lippen meegedeeld dat klagers met meer dan vijfduizend klachten per jaar niet worden meegeteld! Zo serieus gaat Schiphol dus met uw klachten om. Tot nu toe blijft de gemeente stil; oorverdovend stil...

H. Smeenk

Vaker reizen
Werkelijk een 'hot topic' binnen de brievenrubriek in de Uitkijkpost (papieren krant) afgelopen week; overlast van overvliegende vliegtuigen boven Heiloo. Het stringente verzoek van de briefschrijvers aan de wethouder en gemeente dit 'probleem' te gaan oplossen, maar is het wel aan de lokale overheid dit op te lossen? Is dit niet gewoon een gevolg van het simpele feit dat mensen steeds vaker en verder willen reizen voor hun welverdiende vakantiebestemming? Oftewel, meer vraag naar vliegvakanties betekent simpelweg meer vliegtuigen in de lucht. Het aantal vluchten boven Schiphol is het afgelopen jaar 6% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. En wie maken allemaal gebruik van deze vluchten? Wij! Jij, ik, je gepensioneerde buurman, je collega, wellicht ook de genoemde briefschrijvers uit Heiloo, je tante uit de Achterhoek. We zijn een luxe generatie. 'The sky is the limit!

Maarten Band

Uit de lucht plukken
Wij zijn het met de schrijvers van de ingezonden brieven Paul Bakkum en Andrè Rijs eens. Er vliegen zolangzamerhand teveel vliegtuigen over Heiloo. Soms kun je ze bijna uit de lucht 'plukken'. Het wordt tijd dat zowel de gemeente maar vooral ook de bewoners van Heiloo hun protest gaan laten horen!

Francesco Kortekaas, Miriam Jostmeijer

Vliegtuiglawaai en Ton Förch
Een kort resumé: 

· Bij een gunstige windrichting uit het zuidwesten kan ik ongegeneerd genieten van alle vliegtuigen die zo om de twee minuten komen overvliegen.Het is altijd een fantastische aanblik en het blijft iedere keer weer spannend of ze recht door mijn huis, over mijn huis of wat meer naar het westen of oostwaarts overvliegen. 

· Een enkele keer???? Soms vliegt er wel eens een toestel een beetje te laag over, maar nu komt het...: "Maar ach wat zou het, we rijden allemaal wel eens te hard". Hier kan geen welzijnswerker nog hulp bieden. Die prachtige logica. Maar we zijn er nog niet.

· De remedie voor dit soort geluidsoverlast geeft de heer Förch ook: Zet Mozart of 'Canto Ostinato' van Simeon ten Holt gewoon even wat harder!! Even contact opgenomen met mijn huisarts, maar voor dit soort oplossingen zijn helaas geen geschikte medicijnen. 

· Het geluid van overkomende vliegtuigen valt de heer Förch nauwelijks op in de ochtend, nee het valt onze scribent zwaar als er géén vliegtuigen overkomen. Oplossing: zet om zes uur de wekker en laat de prachtige cd horen: 'DC8 op volle toeren'.

· Tot slot: De heer Förch wil graag een tegengeluid laten horen. Goed bedoeld advies: 

NIET MEER DOEN! 

P. Bronkhorst

Reactie op brief Ton Förch
Ben het volledig eens met boven genoemde ingezonden brief van Ton Förch.

Ineke Hartland

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant