De speciale maaiboot.
De speciale maaiboot. Foto: Aangeleverd

Maaien van waterplanten van start Rekening houden met kleine vissen en dieren

Landbouw / Visserij Regio

REGIO - Donderdag 15 juni start het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier met het maaien van de waterplanten uit 5.700 km sloten. Dat doen ze om wateroverlast te voorkomen. Door te maaien kan het water beter doorstromen en via gemalen uiteindelijk in zee terechtkomen. Zo blijft Noord-Holland droog. Vroeger werd alles zo veel mogelijk kaal gemaaid, tegenwoordig wordt bij het maaien rekening gehouden met de natuur.

Ruimte voor natuurwaterplanten is belangrijk voor de waterkwaliteit. Ze houden de bodem en zwevende deeltjes vast, ze nemen licht en voedingsstoffen op en gaan daarmee de strijd aan met (blauw)algen. Ook bieden ze een schuilplaats voor kleine dieren en vissen. In zijn algemeenheid geldt: hoe meer soorten, hoe beter de kwaliteit van het water.

Planning maaiboot
De maaiboot komt twee keer per jaar langs. Van 15 juni tot 1 augustus wordt circa 60% van de waterplanten weggehaald, zodat er genoeg leefruimte overblijft voor de waterdieren. Vooral het diepere middengedeelte van de sloot wordt gemaaid, aan de zijkanten laten ze de waterplanten zo veel mogelijk staan. Dat zijn de plaatsen waar kleine vissen, kikkers, salamanders en torretjes zich schuil houden, en die willen ze zo min mogelijk verstoren. In september/oktober is de tweede maaironde. In deze tijd is de natuur minder gevoelig voor verstoring en wordt circa 90% weggemaaid. Het water wordt klaargemaakt voor de winter. Het regent dan meer en er moet dan extra veel water worden afgevoerd. Waterdieren krijgen zoveel mogelijk kans om te ontsnappen.

Rekening houden met de dieren
De maaikorf van de boot heeft extra brede mazen en als het water te warm is, maait het Hoogheemraadschap niet, omdat de vissen dan sloom kunnen zijn en snel tekort aan zuurstof krijgen. Het maaiafval blijft nog vijf dagen langs de kant liggen, zodat dieren die zijn meegeschept nog terug kunnen naar de sloot.

Maaien van riet
Als riet de doorstroming van het water teveel belet, dan wordt het verwijderd. Als er genoeg ruimte is, dan beheert het Hoogheemraadschap het op een manier waar de waterkwaliteit en de ecologie zo veel mogelijk profijt van heeft. Dit betekent op de meeste plekken dat ze het riet eens in de drie jaar gefaseerd maaien: steeds laten ze een deel van het riet staan, zodat dieren zich in het riet kunnen verschuilen. Het maaien van riet doen ze in de winter.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant