Wakker worden in de klas...
Wakker worden in de klas...

Slapen in de klas op Radboudschool

Human Interest Heiloo

In de nacht van dinsdag op woensdag mochten de leerlingen van groep 3 t/m 8  van de Radboudschool in Heiloo op school blijven slapen. 

De school viert dit jaar haar 50-jarig jubileum en daarom wordt er dit schooljaar een aantal extra feestelijke activiteiten georganiseerd. Waaronder dus dit ludieke logeerfeest. Voordat er geslapen kon worden, waren er eerst nog allerlei activiteiten.  Aan het einde van de middag kwamen de kinderen in hun pyjama naar school, waar zij met elkaar in de klas pannenkoeken aten. Daarna was het afwassen geblazen met behulp van de levende vaatwasser buiten op het schoolplein. Voor alle groepen waren er passende workshops georganiseerd, waarvoor de leerlingen zich vooraf konden inschrijven. Zo gingen de groepen 1 en 2 in hun eigen groep plaatjesbingo spelen, kon de middenbouw kiezen uit o.a. percussie en een knikkerzak maken en de bovenbouw kon handletteren of met Ozobots werken.

Na de workshops moesten de slaapplaatsen nog in orde worden gemaakt. De kinderen sliepen in hun eigen klas. Dus, tafels en stoelen aan de kant en de luchtbedden, slaapzakken en knuffels erin. Dit alles vergde een goede voorbereiding. Want met 200 leerlingen op school slapen is wel leuk, maar het moet natuurlijk ook veilig! Dus was er vooraf o.a. met de burgemeester gesproken (die ook nog even kwam kijken) en was er een ontruimingsplan gemaakt. Ook was er een groep ouders/leerkrachten die gedurende de gehele avond en nacht heeft gewaakt om te zien of alles goed ging. In sommige groepen ging het licht al op tijd uit en werd er al snel lekker gesnurkt. In andere groepen duurde dat vrij lang en werd er tot het ochtendgloren gespookt. 

Rond kwart over zeven werden de kinderen die nog niet wakker waren gewekt. Want om half acht begon de dag met ochtendgymnastiek op het schoolplein en het zingen van het schoollied. De kinderen die toch liever thuis in hun eigen bedje wilden slapen, kwamen woensdagochtend extra vroeg naar school voor het voorleesontbijt dat grotendeels door Albert Heijn Heiloo werd gesponsord. Er kwamen beroemde mensen voorlezen: ex-leerkrachten van de Radboudschool, de kinderboekenschrijfster Margreet Schouwenaar, Ada Bontje van de bibliotheek, Friso van de Ashton Brothers, Marc de By van kamp groep 8  en de burgemeester. Er werd ademloos geluisterd.

Om 9 uur was het logeerfeest afgelopen en gaan de kinderen lekker naar huis voor een lang weekend. Voor iedereen was dit een ervaring om nooit te vergeten, een herinnering voor het leven: "Weet je nog toen we op school mochten slapen"? Voor de mensen die in de afgelopen negenenveertig jaar op de Radboudschool hebben gezeten, is bovenstaande geen herinnering. Maar er zijn vast heel mooie andere herinneringen om te bespreken op de reünie die plaatsvindt op zaterdag 10 juni. Tot 30 mei kun je je nog opgeven via radboud50jaar@gmail.com.

Tekst: Marianne Kamps / Linda van Rozendaal

De levende afwasmachine
Een spelletje doen
Workshop voetbaltrucs
Workshop Ozobots maken
Ochtendgymnastiek
De burgemeester maakte deze kaart in de workshop 'handletteren'

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant