Egmond in de duinen
Egmond in de duinen

Lezing Huys Egmont: Weet u de weg naar de Galevoort?

Historie Egmond aan den Hoef

EGMOND AAN DEN HOEF - Wilt u een lezing bijwonen over de plaatsnamen, het landschap en de bewoningsgeschiedenis van oude en jonge duinen in Noord-Holland? Dat kan vrijdag 19 mei in Huys Egmont in Egmond aan den Hoef. Spreker is historicus Frits David Zeiler, die al vele publicaties over de regionale geschiedenis op zijn naam heeft staan.

Mensen maken geschiedenis. Wanneer ze ergens komen wonen, geven ze namen aan de omgeving waarin ze terecht zijn gekomen. Het ene bos heet 'loo', het andere 'holt' en een derde bos wordt 'woud' genoemd. Wat daarbij het verschil maakt, is onderwerp van studie van historici, archeologen, ecologen en naamkundigen. Over de toponymie (plaatsnaamkunde) van Kennemerland valt dan ook veel te vertellen. Of het nu gaat om oude afwateringsgeulen, zoals de Galevoort, over latere benamingen als de Bosmolenpolder of over recente naamgeving zoals de Van Oldenborgweg, het zijn allemaal levende getuigenissen uit een rijk verleden.

De lezing op 19 mei begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Kaarten á 8 euro zijn verkrijgbaar via www.huysegmont.nl/agenda en aan de balie van Huys Egmont, tegenover de slotfundamenten in Egmond aan den Hoef.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant