Het kaasdragerscarillon
Foto:www.pieterkoorn.nl
Het kaasdragerscarillon Foto:www.pieterkoorn.nl

KunstNetTV: de omzwervingen van het Kaasdragerscarillon

Historie Regio

REGIO - KunstNetTV presenteert op BeatTV - de lokale tv-zender van Heiloo - een korte documentaire ver de omzwervingen van het Alkmaarse kaasdragerscarillon. Dit aan het begin van het nieuwe kaasmarktseizoen.

Leden van het Kaasdragersgilde doen het woord en de praktijk op de kaasmarkt krijgt een korte toelichting. Het carillon kreeg eind 2016 weer een plek in de stad.

Het Alkmaarse kaasdragerscarillon werd eind jaren zestig in opdracht van Campina Melkunie gemaakt. Het was een cadeau aan het voormalige landbouwhuis aan de Helderseweg. Daar hing het carillon jarenlang bij de hoofdingang. Tijdens de bouw van het nieuwe Stadskantoor stond het tot 2002 boven de ingang van kaasfabriek 'De Prinses' in Ursem. Het kaasdragers carillon werd in 2005 door restaurateur Pieter Koorn, Boris Stiensma van Atelier Boris en kunstschilder Chris Duinmeijer vakkundig gerestaureerd voordat het tot eind 2008 op dezelfde plek aan de muur van het nieuwe Stadskantoor hing. Daarna verdween het jaren in een opslag. Diverse nieuwe locaties kwamen in aanmerking maar het regende bezwaarschriften. Met de plaatsing op het voorplein van het stationsgebouw kwam in 2016 een einde aan de omzwervingen van het Alkmaarse kaasdragers carillon.

Deze KunstNetTV documentaire is door medewerkers van KunstNetTV voorzien van commentaar en muziek. De voice-over is ingesproken door Annemarie Ettekoven. Kijk voor meer informatie en KunstNetTV programma's op www.kunstnet.tv. De uitzendingen op Be@tTV zijn tot en met eind april te zien op maandag, woensdag en zaterdag om 15.30 uur en 20.30 uur. Uitzending gemist? Ga dan naar www.kunstnet.tv

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant