Suzanne Buis schrijft kinderboek over hoogbegaafdheid
Heiloo

Suzanne Buis schrijft kinderboek over hoogbegaafdheid

HEILOO - Over hoogbegaafdheid bestaan veel misvattingen. Suzanne Buis schreef een boek over dit onderwerp: De droomdenker. 

"Hoogbegaafde kinderen krijgen niet altijd de goede diagnose, terwijl dit juist zo belangrijk is voor hun zelfbeeld en ontwikkeling." 'De droomdenker' biedt een kijkje in het hoofd van het jongetje Wouter. Het is het hartverwarmende verhaal van een hoogsensitieve, hoogbegaafde beelddenker.
Steeds meer wordt duidelijk dat hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en beelddenken vaak samen voorkomen. Helaas krijgen kinderen met deze kenmerken lang niet altijd de goede diagnose, terwijl dit juist zo belangrijk is voor hun zelfbeeld en ontwikkeling. Suzanne: "Hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen worden onzeker wanneer hun bijzondere eigenschappen niet erkend worden. Ze voelen zich onbegrepen en slaan dicht. 'De droomdenker' leert hen dat het belangrijk is om zich te uiten. Ze voelen zich dan beter begrepen en zitten lekkerder in hun vel."

Verdriet
Er is nog veel onwetendheid over hoogbegaafdheid. Dat levert veel verdriet en problemen op school, op het werk en thuis, ervaarde Suzanne eerder bij het interviewen voor haar boek 'Mijn hoogbegaafde kind & ik'. Als ervaringsdeskundige zet ze zich in voor verbetering van de sociale positie van mensen met een uitzonderlijk hoog IQ. "Verbetering begint bij herkenning. Daar is dit boek een uitstekend hulpmiddel bij. Veel kinderen hebben heel lang niet door wat er aan de hand is - ze voelen zich alleen en 'anders'. Ook ouders herkennen het niet zomaar. Ze vertrouwen vaak op de school om eventuele bijzonderheden te signaleren. Maar een leerkracht kan ook niet in ieders hoofd kijken."

Toegankelijk 
'De droomdenker' is rijk geïllustreerd door Mark Baars en is vormgegeven door Willy Sengers, moeder van twee beelddenkers. "Het is een toegankelijk verhaal over een sympathiek jongetje, dat een nog krachtiger effect heeft door de kleurige presentatie. Samen lezen nodigt uit tot een gesprek, hoewel sommige oudere kinderen het misschien liever zelf eerst lezen. Er staan prikkelende vragen in, die motiveren om te praten over de levendige gedachtewereld van je kind. Zo voelt het zich meer begrepen. Er ontstaat bij zowel ouder als kind de ruimte om onzekerheden, frustratie en verdriet te delen." Voor scholen is het boek een aanwinst om met de hele klas te lezen. Juist de kinderen die helemaal geen beelddenker zijn, hoogbegaafd of hooggevoelig, kunnen hier veel aan hebben.

'De droomdenker' wordt uitgeven door Uitgeverij Vol liefs. Het is 48 pagina's en kost € 16,50.  Bestellen kan via www.volliefs.nl en Bol.com. ISBN/EAN: 978-90-826619-1-0

Meer berichten