Agent en burgemeester samen op pad
Agent en burgemeester samen op pad

Wijkschouw 2016, samen op pad voor veiligheid

Algemeen Heiloo

Dinsdag 15 november heeft de jaarlijkse wijkschouw plaatsgevonden. Tijdens deze schouw lopen de Burgemeester, politie, medewerkers van de gemeente en het laatste jaar ook raadsleden door verschillende wijken in Heiloo.

Tijdens de schouw wordt gekeken of het eenvoudig is om in te breken in huizen. Zo wordt gekeken naar de verlichting van straten en huizen, of er ramen open staan en wordt er gekeken of het eenvoudig is om in de achtertuinen te komen. De schouw wordt gehouden in de wijken waar op dat moment veel wordt ingebroken. 

Alle deelnemers verzamelden zich aan het begin van de avond op het gemeentehuis waar de politie eerst een presentatie gaf over de inbraken in Heiloo. Ten opzichte op van vorig jaar, omstreeks deze tijd, zijn de inbraken gedaald. Opvallend hieraan is dat de minste inbraken zijn in Plan Oost, hier zijn ook de meeste deelnemers van Buurtpreventie Heiloo. Veel inbraken vinden plaats in het weekend en in de vakantie. De laatste inbraken waren veelal door de voordeur.

Na de presentatie gingen alle deelnemers in drie groepen naar verschillende wijken. Tijdens de schouw blijkt, dat er nog steeds huizen volledig donker zijn. Hierdoor is het duidelijk dat er niemand aanwezig is. Ook inbrekers valt dit natuurlijk op. Daarnaast viel nog op, dat veel stegen en tuinen onverlicht zijn waardoor de politieagenten onopgemerkt achter het huis konden komen. Want zelfs poortdeuren waren open.

Gelukkig waren er ook mensen die deze aanwezigheid wel opviel en naar buiten kwamen. Deze mensen zijn gecomplimenteerd op hun goede oplettendheid. Met de sociale controle zit het dus over het algemeen wel goed. 

De schouw heeft Buurtpreventie Heiloo ook nieuwe deelnemers opgeleverd. Buurtpreventie Heiloo is er om verdachte situaties aan elkaar door te geven via Whatsapp. Hierdoor zijn zij de ogen en oren van de politie totdat zij ter plaatse zijn. Wilt u ook lid worden? Stuur dan een mail naar buurtpreventieheiloo@gmail.com, u krijgt dan een mail met uitleg.

Tekst: Paul Dirks en Daniëlle Kloos

Afbeelding
Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant