Sam en Falko kijken uit naar een eenmalig optreden in de BukBuk.
Sam en Falko kijken uit naar een eenmalig optreden in de BukBuk.

Sam en Falko 'breaken' gesloten BukBuk open 'Een droom komt uit'

Cultuur Heiloo

HEILOO - Dat wonderen bestaan en wensen kunnen uitkomen weet het Heilooër Hiphopduo Sam en Falco maar al te goed. De twee vrienden mogen vrijdag 25 november eenmalig optreden in jongerencentrum BukBuk in hun woonplaats. Zeer bijzonder, omdat de BukBuk al sinds 1 september 2015 gesloten is en de heropening ervan onwaarschijnlijk leek. Vermeldenswaardig is ook dat het eerste album van Sam en Falko uitkomt op de dag van het optreden.

Sam: "We waren zeer verrast te horen dat het optreden mag, hiernaar hebben wij lang toegeleefd". Falco: "Na enkele afwijzingen hadden wij ons ingesteld het optreden ergens anders te doen. Nu mag het wel gebeuren, we gaan er vol voor."

Stomverbaasd
Sam (20) en Falko (22) vroegen vorig jaar al aan de gemeente en Stichting Jongerenwerk Heiloo of een eenmalig optreden in de BukBuk mogelijk zou zijn. De twee onderhielden een jaar lang veel contact over dit onderwerp. Ook scheven ze een plan voor het optreden. Sam: "Helaas kregen we vaak 'nee' te horen. Toen we in september in Heiloo op het Willibrord Draait Door-festival optraden, werd alles anders. We vroegen aan de mensen in het publiek of ze keihard wilden meezingen met onze muziek als ook zij het BukBuk-optreden zagen zitten. Dat gebeurde en was een mooi moment. Geweldig is ook dat festival-organisator Jan Bellekom tijdens het optreden aan het publiek liet weten dat hij de show voor ons zou regelen. Toen we hoorden dat na overleg met burgemeester Romeyn en wethouder Rob Opdam onze wens uitkwam, waren we stomverbaasd". Een belangrijke vervolgstap is inmiddels gemaakt: Sam en Falko vergaderden vrijdagavond met de vrijwilligers van Stichting Jongerenwerk Heiloo over wat er moet gebeuren om het optreden in het Heilooër poppodium mogelijk te maken. Dat gebeurde in de BukBuk.

Focus op album
Sam en Falko zijn geboren en opgegroeid in Heiloo. Ze zijn vanaf jonge leeftijd intensief bezig met hun grote passie rap en breakdance. Falko: "Sam was vijf jaar jong toen hij al op zijn hoofd stond en ik breakdance vanaf mijn achtste jaar. Als kleine jongens vonden wij rappers stoer. Wij probeerden hen natuurlijk na te doen." Samen volgden Sam en Falko breakdance-les in het wijkgebouw Ypsalon in de wijk Ypestein. Sinds hun tiende en twaalfde jaar geeft het duo zelf les, eerst in de woonkamer van Falko en later in de gymzaal Capel-acker. Sam en Falko schrijven nu ook teksten en ze componeerden hun nummers. Falko leerde gitaar en piano spelen en Sam drumt.

De twee vrienden noemen hun rap-passie een uit de hand gelopen hobby. Falko: "We traden in 2011 en 2012 drie keer per week op en gingen knetterhard door. Toch ontbrak er iets: we konden de mensen niet vasthouden en iets meegeven om naar te luisteren na een optreden. We hadden nog geen Facebookpagina, website en cd. Dat vonden we een gemis. Daarom kreeg het maken van een eerste album prioriteit boven optreden. De afgelopen vier jaar werkten we vrijwel aan een stuk door aan de nieuwe cd."

Sam en Falko creëerden een eigen opnamestudio op de zolder van Falko. Sam: "Al ons spaargeld zat daarin en we oefenden twee jaar lang intensief om mooie opnames te kunnen maken. Toen waren we pas tevreden." De jongens zijn blij dat een professional het album af mixt zodat het geluid optimaal klinkt op de cd. Ook zijn ze blij dat de bandleden van de bekende rappers Dio en Gers Pardoel enkele tracks inspeelden. Falco: "Wij ontmoetten deze muzikanten tijdens een optreden in Amsterdam, we speelden toen samen een nummer. Zij waren enthousiast om mee te werken. Trouwens: ook super dat ze ook tijdens het optreden in BukBuk van de partij zijn en enkele nummers meespelen."

Sam en Falko treden op in de BukBuk op vrijdag 25 november. Dit is op deze locatie een eenmalig optreden. De cd komt dan officieel uit (albumrelease). Aanvang: 20.00 uur. Het adres: Pastoor van Muijenweg 12 in Heiloo. Zie ook www.samenfalko.nl.

Lees meer in de Uitkijkpost van deze week.

Tekst: EJV Mediaproducties/ Evert Visser

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant