Afbeelding

Fruitoogst Nijenburg weer naar voedselbank Alkmaar

Landbouw / Visserij Heiloo

Op landgoed Nijenburg in Heiloo is dit net zo als vorig jaar een groot deel van de fruitoogst naar de Voedselbank Alkmaar gegaan. Op initiatief van de tuinvrijwilligers van Natuurmonumenten en Vereniging Hendrick de Keyser, de eigenaar van de boomgaard op het landgoed, ging er zo'n 400 kilo aan appels en peren richting de voedselbank.

De fruitboomgaard van Landgoed Nijenburg in Heiloo telt ca 77 fruitbomen van 45 verschillende fruitrassen (appel, peer, pruim, moerbei). Van deze fruitrassen zijn 26 appelrassen en 14 perenrassen. Hier zitten een aantal bijzondere Oudhollandse rassen bij, zoals de Glorie van Holland, Koningin Emma, de Schager Roode en de Rietpeer. 

Jaarlijks worden de hoogstam fruitbomen onder de deskundige leiding van Jeanine Jonker, docente aan het Clusius College, gesnoeid door de circa 15 vrijwilligers van Natuurmonumenten en studenten van het Clusius. Voor komende jaren wordt er nog meer fruit verwacht door de aanplant van leifruit komend najaar.

De Tuingroep Nijenburg heeft evenals vorig jaar het fruit geoogst. Via Paul Morsch, bestuurslid van de historische vereniging Oud Heiloo, is contact gelegd met de Voedselbank in Alkmaar. 

De Stichting Voedselbank Alkmaar e.o. is in 2006 opgericht en voorziet met 40 tot 60 vrijwilligers elke week ruim 200 klanten van een voedselpakket. Een van de doelstellingen van de Voedselbank, "… het tegengaan van verloren laten gaan van voedingswaren … " sluit naadloos aan bij de behoefte van de Tuingroep om de fruitoogst te bestemmen. 

De Tuingroep is trots dat zij de Voedselbank heeft kunnen voorzien van de rijke oogst van de fruitboomgaard van Nijenburg De Voedselbank heeft inmiddels alle fruit in pakketten verdeeld en spreekt, namens haar klanten, haar dank uit voor het initiatief, het werk en uiteraard de heerlijke appels!

Tekst: Rob van Dam
Foto's: Marcel Mak

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant