Deelnemers en gespreksleider vlnr: Elisabeth, Nick, Cassandra Bertels (gespreksleider, psycholoog Shiftcoaching), Wietske, Earth
Deelnemers en gespreksleider vlnr: Elisabeth, Nick, Cassandra Bertels (gespreksleider, psycholoog Shiftcoaching), Wietske, Earth

Terugblik op studiekeuzeseminar van Shiftcoaching

Algemeen Heiloo

Voor veel jongeren is het maken van de juiste studiekeuze een lastige kwestie. Wie ben ik, waar ben ik enthousiast voor en welke opleiding past daarbij zijn essentiële vragen.

Op vrijdag 14 oktober organiseerde Shiftcoaching een seminar in de RABO Refterzaal van het WBC in Heiloo, waarbij vier jongeren zijn uitgenodigd om te praten over hun studiekeuze in een DWDD-setting met filmpjes en muziek tussendoor.  Mick, Wietske, Eart en Elisabeth nemen deel aan het tafelgesprek waarbij psychologe Cassandra Bertels op bescheiden wijze het gesprek initieert. De jongeren zijn 19 of 20 jaar oud en hebben een HAVO/VWO-opleiding afgerond. 

De rol van school en ouders bij de studiekeuze blijkt groot, vooral bij de Gymnasiumleerlingen wordt er vaak gepushed om rechten of geneeskunde te gaan studeren, terwijl deze studies niet voor iedereen geschikt zijn. Jongeren ervaren met name druk om opleidingen op hoger niveau te gaan volgen als hun ouders een universitaire achtergrond hebben. 

Opvallend is dat de jongeren aan tafel de voorkeur hebben voor creatieve beroepen. Elisabeth wil filmmuziek gaan componeren en is 2e-jaars-student aan de HKU in Utrecht. Eart, een jonge student met een Thaise achtergrond heeft eveneens iets met muziek en ziet zichzelf ook als regisseur en schrijver, daarnaast vindt hij programmeren leuk en volgt hij een opleiding Technische Informatica aan de TU Delft. Wietske kiest na Havo, een tussenjaar in Brazilië en een afgebroken lerarenopleiding uiteindelijk voor een praktisch beroep waarmee ze iets moois kan maken: bij een opleiding aan het Hout- en Meubileringscollege kan zij haar creativiteit kwijt. Mick weet eigenlijk niet wat hij wil, met het geld dat hij verdient met zijn baantje bij een ecologische supermarkt spaart hij vooreen droomreis naar Micronesië. Hij stelt zijn beroepskeuze nog even uit,  betaald wereldreiziger worden zit er waarschijnlijk niet in. 

Het seminar heeft een bijzonder kunstzinnig tintje. Cassandra toont op de beamer een gedicht met tekeningen van Sarah,  die heeft gekozen voor een opleiding aan de Schrijversvakschool. Harold, die de audiovisuele presentatie tijdens de bijeenkomst verzorgt, laat een eigen stuk elektronische muziek horen waarbij wind- en zeegeruis overgaat in minimale ritmische klankfragmenten die zich verdichten tot een theatrale climax. Ook Elisabeth presenteert haar elektronische muziek bij een videoclip van Woodkid, een opdracht van de HKU. Daarnaast wordt er gezongen en piano en gitaar gespeeld met een uiterst persoonlijke, serieuze aanpak. 

Mick, Wietske, Eart en Elisabeth en Harold hebben naast hun studie tijd gemaakt voor professionele input aan dit seminar. Dat deze avond absoluut is geslaagd, heeft zeker te maken met het feit dat zij hebben gekozen wat zij leuk vinden.

Felix Hogeboom

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant