Afbeelding

Paulusschool Heiloo doet mee aan wereldrecord programmeren

Human Interest Heiloo

Op vrijdagochtend 14 oktober gaan meer dan 10.000 kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs een poging doen om het wereldrecordprogrammeren te verbeteren.
Het huidige record van kinderen dat tegelijkertijd programmeerles kreeg is 9782 en is op 20 juli jl. gevestigd in Australië.


De wereldrecordkoorts is hoog opgelopen en deze poging wordt dan ook door tientallen bedrijven ondersteund met bijna 600 vrijwillige gastdocenten die zich hebben zich opgegeven om de programmeerlessen te verzorgen. Een dergelijke grootschalige samenwerking tussen het onderwijs en bedrijfsleven is uniek en past erg in de tijdsgeest. Zal het 14 oktober lukken om het record te vestigen op Nederlandse bodem?

Stichting CodeUur organiseert de recordpoging om basisscholen te inspireren digitale vaardigheden een structurele plek te geven in het onderwijs en kinderen de mogelijkheden van nieuwe technologie te laten ontdekken. Computers spelen een steeds grotere rol in ons leven en ook in alle banen van de toekomst. Banen van nu bestaan in de toekomst niet meer en er komt steeds meer behoefte aan technische expertises. Kinderen worden daar nu nog onvoldoende voor opgeleid en kunnen niet voldoen aan de technische vaardigheden die in de toekomst van ze worden gevraagd.

Stichting CodeUur ziet een kloof tussen de digitale ontwikkeling van Nederlandse kinderen en de (toekomstige) vraag vanuit de maatschappij naar passende digitale vaardigheden en is daarom in gesprek met leden van de Tweede Kamer. In een digitale economie is het van cruciaal belang dat Nederlandse kinderen digital skills ontwikkelen. Tevens werkt de stichting met medewerking van de TU Delft aan een nieuwe leerlijn digitale vaardigheden om scholen te faciliteren. Eind van dit jaar komt deze leerlijn gratis online.  Ronilla Snellen, directeur Stichting CodeUur: "Het ultieme doel van Stichting CodeUur is om digitale vaardigheden een vanzelfsprekende plek hebben in alle groepen van het Nederlandse basisonderwijs."

Ook alle kinderen van groep 8 van de Paulusschool doen mee aan het Wereldrecord programmeren. Onder begeleiding van een gastdocent zullen zij gaan werken met het programma Scratch. De opdracht is om een drone te programmeren die olifanten kan redden van stropers.

ZKH Prins Constantijn geeft op 14 oktober het startsein voor het Wereldrecord programmeren in de Openbare Bibliotheek te Amsterdam. Samen met groep 7b van OBS de Notenkraker uit Amsterdam gaat hij de programmeerles volgen die gegeven wordt door Kars Veling van Q42. Het Wereldrecord programmeren is de aftrap van de Codeweek. In de week van 15 t/m 23 oktober draait alles om het leren programmeren thuis, op school en daarbuiten. In de Europese Codeweek, worden door heel Europa, in 26 landen, nationale codeweken georganiseerd. www.codeweek.nl

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant