Hoeve Overslot
Hoeve Overslot

Is er toekomst voor museumhoeve Overslot?

Ingezonden Egmond aan den Hoef

Afgelopen woensdag werden de toekomstplannen voor Egmond aan den Hoef door de gemeente Bergen gepresenteerd tijdens een inloopavond in het Dorpshuis. Museumhoeve Overslot in deze toekomstplannen echter op geen enkele manier genoemd, wat impliceert dat museumhoeve Overslot moeilijke tijden tegemoet gaat. Meneer W. Rijkelijkhuizen uit Heiloo vertelt wat er zo speciaal is aan Museumhoeve Overslot en waarom deze moet blijven.

Door betutteling, regelgeving en geldgebrek vervlakt onze samenleving in een snel tempo en worden vele nieuwe ideeën in de kiem gesmoord. De vrije en openhartige sfeer in Overslot voldoet aan een behoefte en dient als voedingsbodem voor alle lagen in onze samenleving. Jong, oud, hoog begaafd met een beperking, arm en rijk komen hier en werken samen. De activiteiten zijn op een zeer breed publiek gericht en dat is te merken aan het aantal en soort bezoekers. Hoewel het merendeel van het publiek in een wat rijpere sector valt, komen er ook steeds meer jongeren. Hierdoor is het programma aanbod steeds gevarieerder.

Het is een ontmoetingsplaats en kweekvijver voor kunstenaars, muzikanten en geïnteresseerd publiek uit binnen en buitenland. Vele ideeën en concepten ontstaan er en worden verder uitgewerkt. Schrijvers presenteren en signeren er hun boeken. Dichters presenteren en signeren er hun bundels. Er is in deze inspirerende omgeving is een podium waar zowel regionale als landelijke artiesten hun kunsten vertonen. Velen hebben hun eerste soms wankele optredens op dit podium gebracht. Vaak zijn ze daarna  doorgegroeid in den lande maar komen er nog steeds graag optreden.

Er is een prachtige vaste tentoonstelling van schelpen, mineralen, antieke en oudheidkundige voorwerpen die in heel Nederland zijn weerga niet kent. Er worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd, zoals momenteel over de Dogon architectuur in Malie.

De bibliotheek van Egmond aan den Hoef is wegbezuinigd maar Overslot heeft deze taak op bescheiden schaal overgenomen en functioneert als zodanig succesvol.

Al het hier genoemde is beschikbaar op fietsafstand (milieuvriendelijk ) van Bergen, Schoorl, Heiloo, Alkmaar, de Egmonden en Limmen. Het ligt op een knooppunt van landelijke wandel en fietsroutes waarvoor deze locatie dient als rustpunt.

De gemeente Bergen dient zicht te realiseren dat museumhoeve Overslot ervoor zorgt dat er minder thuiszorg, dagopvang, maatschappelijk en andere door de gemeente of het rijk gefinancierde zorgactiviteiten nodig zijn. Het is tot heden waarschijnlijk nooit doorgerekend, maar deze laagdrempelige culturele ontmoetingsplek spaart de overheid geld.

Museumhoeve Overslot heeft het alternatief!

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant