Afbeelding

Opnieuw gezonde begroting voor gemeente Heiloo

Financieel Heiloo

Het college van burgemeester en wethouders heeft de programmabegroting voor 2017 voorgelegd aan de raad. De begroting laat, net als in 2016, een positief structureel resultaat zien. 

Het resultaat voor 2017 bedraagt 285 duizend euro. Ook voor de periode 2018-2020 verwacht de gemeente Heiloo een positief saldo. Eenmalige uitgaven van 303 duizend euro leiden tot een negatief saldo van 18 duizend euro in 2017 over de gehele begroting van 47,4 miljoen.

Vooruitlopend op de officiële start van de BUCH werkorganisatie, de samenvoeging van de ambtelijke organisaties van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH) op 1 januari 2017, hebben de vier gemeenten de indeling van de programma's op elkaar afgestemd. In de begroting staan vaste beleidsindicatoren opgenomen waardoor het mogelijk is om de cijfers van de onderlinge BUCH gemeenten over diverse beleidsvelden te vergelijken. De begroting van de BUCH werkorganisatie volgt in december.

De gemeente heeft een aantal speerpunten voor de begroting 2017 benoemd.

Inwoner en ondernemer centraal
Binnen de BUCH-organisatie willen we verder werken aan het beter betrekken van inwoners en ondernemers bij het maken van beleid. Daarnaast willen we ook blijven werken aan het betrekken van inwoners bij onze producten en diensten. We willen nog beter in contact blijven. Met dit samenspel zijn we in Heiloo al aan de slag gegaan op verschillende terreinen. In dat kader willen we in 2017 bijvoorbeeld onderzoeken of er een aantal gemeentelijke belastingen kan worden afgeschaft. Daarnaast werken we aan het terugdringen van het aantal regels met betrekking tot APV en welstand. Het experiment in een aantal wijken in Heiloo waar welstandsluw gebouwd mag worden, wordt verlengd.

Ruimtelijke inrichting
De kwaliteit van de openbare ruimte is één van de sterke punten in ons dorp. Niet alleen qua groen, maar ook qua infrastructuur en ruimtelijke inrichting. Komend jaar gaat de gemeente zich inzetten om verpauperde panden in Heiloo waar mogelijk aan te pakken. Per locatie wordt gekeken wat nodig is om de situatie te verbeteren of om er aantrekkelijke bebouwingslocaties van te maken.

Lopende projecten
In 2017 treft de gemeente verdere voorbereidingen voor een aantal grote projecten zoals de ondertunneling van het spoor, de installatie van de geluidsschermen langs het spoor en de aansluiting A9. Daarnaast vindt er op diverse locaties in Heiloo woningbouwontwikkeling plaats. Denk daarbij aan Zuiderloo, Zandzoom, Varne Buiten, Melco en de Oosterzij. Met de komst van deze nieuwbouw hoopt de gemeente jonge gezinnen aan te trekken en te behouden in Heiloo. Hierdoor kan de gemeente samen met de inwoners en ondernemers het voorzieningenniveau op pijl houden en behoudt Heiloo zijn nominatie als aantrekkelijkste gemeente van de regio om te wonen.

Betrokken samenleving
Heiloo is een sociale gemeente. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het aantal inwoners dat betrokken is bij vrijwilligerswerk en ondernemers die op vele manieren een bijdrage leveren aan evenementen en sportactiviteiten in ons dorp. Om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk inwoners betrokken zijn bij de samenleving, heeft de gemeente tot taak om zelfredzaamheid en participatie te versterken. Hieronder vallen bijvoorbeeld het terugdringen van de eenzaamheid en het betrekken van inwoners zonder werk bij de arbeidsmarkt. In 2017 ondersteunt de gemeente dan ook instanties die dagactiviteiten, mantelzorg of vrijwilligerswerk verzorgen en zet zij een jobcoach in om inwoners zo goed mogelijk terug te laten keren naar de arbeidsmarkt.

Aantrekken toerisme
Toerisme is één van de speerpunten van het college. Naast evenementen, gezellige horeca en een rijke archeologie en cultuurhistorie zijn er diverse fiets- en wandelroutes. De verschillende evenementen en voorzieningen hebben een regionaal karakter. In 2017 zetten we in om meer dagjes mensen uit de regio naar Heiloo aan te trekken.

Een veilige gemeente
Het beleid voor Openbare orde en veiligheid staat omschreven in het Lokaal Integraal Veiligheidsplan 2015-2018. Preventie staat centraal. Veiligheid is iets van ons allemaal. Daarom zoekt Heiloo ook de samenwerking met onder meer de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, ondernemers, inwoners, scholen en hulpverlenende instanties. Inwoners worden eigenlijk continu (indirect) aangesproken op hun verantwoordelijkheid voor het verhogen van de veiligheid. In 2017 gaan we weer investeren om inwoners deel te laten nemen aan Burgernet en stimuleren we de Whats App groepen.

Op 7 november stelt de raad de begroting vast. De begroting vindt u terug op de website van de gemeente Heiloo,

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant