Foto: RIVM
Foto: RIVM

Gebruik van rubbergranulaat op kunstgras sportvelden

Human Interest Heiloo

Met enige regelmaat keert het gebruik van rubbergranulaat op kunstgras sportvelden als onderwerp terug in de media. De gemeente heeft voetvalverenigingen HSV en Foresters en de Sportraad in Heiloo daarover op woensdag 5 oktober met een brief en informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RiVM) geïnformeerd.

Van de ongeveer 2000 kunstgrasvoetbalvelden in Nederland is ruim 90% met dit rubber van gemalen autobanden ingestrooid. Het overgrote deel van de velden is door gemeenten aangelegd. Ook in de gemeente Heiloo is dit rubbergranulaat ingestrooid op kunstgrasvelden bij voetbalverenigingen.

Rubbergranulaat is fijngemalen rubber. Dit wordt veelal gemaakt van oude rubberproducten zoals versnipperde autobanden, die op deze manier hergebruikt worden. De stof waar het om gaat wordt onder meer gebruikt bij het produceren van deze autobanden. Daarnaast zit het ook in alledaagse producten zoals zwembadmutsen, elastiekjes, fopspenen, etc. De stof is recent toegevoegd aan de lijst van stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn. Het RIVM geeft gemeenten en de KNVB naar aanleiding van onderzoeken echter een positief advies over het gebruik van het rubbergranulaat.

Meer over dit onderwerp leest u in de Uitkijkpost van a.s. woensdag.

Bron: Gemeente Heiloo.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant