Afbeelding

Volksschrijver G.K. van 't Reve schreef journalistiek proza voor Uitkijkpost

Historie Heiloo

Weinig schrijvers valt de eer ten deel na overlijden te worden geëerd' met een genootschap. Gerard Kornelis van 't Reve (1923-2006), behorende tot de grote drie naoorlogse schrijvers is zo iemand. Van het Reve is bekend om zijn bijzondere stijl waarbij een mix van formeel en dagelijks taalgebruik met veelal ironische ondertoon het gevoel van melancholie bij de lezer doorbreekt en aanzet tot een niet te stuiten lach. Personen uit verschillende standen en leeftijdsgroepen voelen zich nog steeds tot het werk van de grote volksschrijver aangetrokken. 

Het Revegenootschap organiseerde op maandag 15-8 een herdenkingsbijeenkomst in het Friese dorp Greonterp, waar de schrijver vele gelukkige jaren heeft gekend samen met zijn levenspartners Teigetje, Woelrat en Joop Schafthuizen. Oud-politicus Hans Wiegel, die zelf ook Reviaan is, zal bij de bijeenkomst aanwezig zijn en mogelijk wat uit het werk van Reve voorlezen. Inmiddels is bekend dat er een briefwisseling tussen Reve en Wiegel heeft bestaan.
 
Dit nieuws bereikte ons via het literatuurprogramma bij Amsterdam FM, uit de mond van de voorzitter van het Revegenootschap, dhr. Ton van de Laar. Het genootschap beheert de literaire nalatenschap en probeert haar collectie Reviana te complementeren. Elk nieuws wat betreft de schrijver is welkom.

Bij toeval was een medewerker van Uitkijkpost achter de tafel van het genoemde Amsterdamse praatprogramma aanwezig, deze wist te melden dat de jonge Gerard van 't Reve voor Uitkijkpost heeft gewerkt. Voor Revekenner Van de Laar, werkzaam bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam en als collectiemedewerker verantwoordelijk voor de Revecollectie, was dit verheugend nieuws. De Revecollectie die vele manuscripten en brieven bevat is onlangs gedigitaliseerd en staat nu op de website www.oba.nl. Het archief van Uitkijkpost vanaf oplage 1952 is digitaal doorzoekbaar via het Regionaal Archief Alkmaar op website kranten.archiefalkmaar.nl. 

De Reveconnectie van Uitkijkpost wordt uitputtend behandeld in jubileumuitgave 'Een bedrijf in letters, 65 Jaar Drukkerij Uitkijkpost (1934-1999)', geschreven door historicus Nico Keuning
en verschenen in december 2001 in een gelimiteerde oplage van 650 exemplaren. Uit deze bron is het onderstaande historische nieuws afkomstig. 

Kort na de oorlog, op 1 juni 1945 verschijnt het eerste nummer van de Uitkijkpost met als ondertitel 'Onafhankelijk weekblad'. Uitkijkpost is de voortzetting van verzetskrant De Nieuwsbode, het bedrijf van directeur-redacteur Gerrit Keppel (1910-1991) had nauwe contacten met de Amsterdamse illegale pers. De Paroolgroep bleef het nieuwe weekblad in Heiloo na de oorlog steunen met
kopij van de redactie. Zo is het gekomen dat Gerard Kornelis van het Reve in 1945 met journalistiek proza in de Uitkijkpost debuteerde, onder de naam G.K. van het Reven. Dit was nog voor zijn schrijversdebuut in 1947 met de bekende roman 'De Avonden', algemeen geroemd om het scherp getekende tijdsbeeld van de na-oorlogse jaren. 

Van het Reve(n) schreef totaal zes artikelen waarbij hij een positieve visie op de herrijzende maatschappij schetst, met enige bevlogenheid en gespeend van moralisme. De stukken hebben titels als Aller belangen dienen, Arbeiders herwinnen hun vrijheid, De nieuwe vredesorganisatie en Opkomst en ondergang van de zwarte markt. Deze artikelen zijn opgenomen in de bundel Schoon Schip (Manteau, 1984). 

Tekst: Felix Hogeboom 

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant