Afbeelding

Vakantiebaantje helpt Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen integreren

Human Interest Heiloo

Sinds een paar maanden wonen in Heiloo nieuwe jongeren. Jongeren die een lange en zware reis achter de rug hebben. Zij hebben alles wat hun dierbaar is achtergelaten, omdat het in hun land te onveilig is. Die jongeren zijn minderjarig en zonder ouders naar Nederland gevlucht. Ze zijn erkend als vluchteling en mogen dus in Nederland  blijven.

Begeleider Corina van Parlan: "Vanaf het moment dat de jongeren bij ons wonen gaan zij naar school om zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren. Daarnaast zoeken we samen naar werk en vrije tijdsbesteding."

Nu, een paar maanden na de start van het project, kunnen sommigen zich al goed in het Nederlands verstaanbaar maken.

Corina: "Nu de scholen dicht zijn vanwege de vakantie merken we dat hun ontwikkeling een beetje stopt. Ook is hun dagritme weg en vervelen ze zich. Hoe mooi is het als onze jongeren een vakantiebaantje hebben. Tussen de mensen, dan leer je het snelst de taal. En een extra zakcentje is mooi meegenomen."

Zo gewoon mogelijk opgroeien en meedoen in onze samenleving, daar gaat het Parlan om. En werk helpt daar enorm bij.

Corina: "Of ik wensen heb? Jazeker. In deze regio zoeken we naar passend werk voor nu in de vakantie en voor straks na hun school. En we hopen ook mensen te vinden die onze jongeren Nederlands kunnen leren."

Deze jongeren zijn geen gelukzoekers, weet Corina: "Je geeft je eigen thuis echt niet zomaar op. Als ze konden zouden ze nu naar hun eigen stad of dorp teruggaan en het leven weer oppakken. Helaas kan dit niet en maken zij het er het beste van hier in Nederland."

Wil je daarbij helpen? Bel Corina van het AMV-project: 0625704389

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant