Afbeelding

The Best of Beethoven: 3 recitals Ronald Brautigam op fortepiano in Cultuurkoepel Heiloo

Cultuur Heiloo

Afgelopen zaterdag 16 juli beleefde het publiek in de cultuurkoepel van Heiloo wederom een cultureel hoogtepunt. Na een karaktervolle uitvoering van pianowerk van Eric Satie in 2015 door pianonestor Reinbert de Leeuw volgt er nu een bijzondere driedelige Beethovenserie van de alom gelauwerde meesterpianist Ronald Brautigam. Op zaterdag 16 juli, dinsdag 19 juli en zondag 24 juli wordt een aansprekende keus uit de sonates van Beethoven gespeeld waaronder sonate Pathétique, Pastorale, Waldstein, Mondschein, Les Adieux en Appassionata.

In november 2015 ontving Ronald Brautigam voor de derde keer een Edison Klassiek als onderscheiding voor zijn fenomenale cd met een lezing van de complete pianosonates van Beethoven op fortepiano. De Stichting Kunstgetij, programmeur van de cultuurkoepel, is er trots op dat Brautigam de monumentale koepel in Heiloo als enige locatie in Nederland heeft uitgekozen voor uitvoering van de werken van de bekroonde cd.  

Bij het zaterdagconcert toont Brautigam overtuigende klasse met beheerst en fijnzinnig spel waarbij de muziek alle ruimte krijgt om zich volledig te ontvouwen. In de Beethovensonates klinkt lichtheid gepaard aan kracht en lyriek. De meester speelt met intieme klankminiaturen die vanuit de stilte met alle aandacht en toewijding worden opgebouwd waarna heldere melodielijnen worden geweven. Dan weer een virtuoze razendsnelle opeenvolging van noten, dan weer een vertragend landschappelijk stemmingsbeeld dat langzaam uitvloeit in de tijd. Deze muziek plaatst ruimte en tijd in eigen dimensie. 

Ronald Brautigam verricht zijn magische werk op ontspannen wijze, af en toe kijkt hij tijdens het spel dromerig voor zich uit, dan weer is aan het lichte trekken van mond en kin de concentratie op zijn gezicht te zien, dat grotendeels verborgen blijft achter een bos uitbundig krullend haar. De pianomeester toont bij het bedanken van het publiek een ontwapenende vriendelijkheid. Briljant spel, zorgvuldig afgewogen, geladen met poÎtische emotie, wat had het publiek meer mogen verwachten ?

Op zondag 24 juli speelt Ronald Brautigam sonates op. 109 t/m 111 en 6 bagatellen op. 126 van Ludwig van Beethoven. Na het concert is er een 'high tea' in de binnentuin van de cultuurkoepel en een 'meet and greet' met Ronald Brautigam. Het concert in de cultuurkoepel op landgoed Willibrordus aan de Kennemerstraatweg in Heiloo begint om 14.15 uur en kost 20 euro, vrienden van de cultuurkoepel betalen 17,50 euro. Warm aanbevolen. 

Tekst en foto: Felix Hogeboom 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant