Foto: Jack Schaap
Foto: Jack Schaap

Kapel Onze Lieve Vrouw Ter Nood in Heiloo leeg

Human Interest Heiloo

Eén keer per jaar sjouwt een groep vrijwilligers alle banken de Kapel Onze Lieve Vrouw Ter Nood in Heiloo uit. Om ze een paar dagen later vervolgens weer terug naar binnen te sjouwen.

Onzinnig? Integendeel! Eenmaal per jaar wordt in de kapel namelijk het ziekentriduüm georganiseerd, al 87 jaar. Gedurende deze dagen worden mensen die door ziekte niet in staat zijn om wekelijks de kerk te bezoeken, warm ontvangen om te bidden, te eten en hun verhaal te kunnen vertellen. De zieken komen uit Heiloo en omstreken.

Dit alles wordt georganiseerd door een speciale werkgroep. De inzet van een grote groep vrijwilligers (zoals ziekenverzorgers, rolstoelbegeleiders en ander personeel) is hierbij onmisbaar. Ton van Schooten is al 25 jaar één van deze vrijwilligers. "Om in de kapel ruimte te maken voor de vele mensen in rolstoelen en bedden, moeten de banken de kerk uit. Een paar jaar geleden ben ik een groep vrienden bij elkaar gaan zoeken, die mee wilden helpen sjouwen, want vele handen maken licht werk. Inmiddels doen wij dit al vele jaren met plezier en door de organisatie en bezoekers wordt het bijzonder gewaardeerd. Het 'banken sjouwen' is inmiddels een begrip geworden", aldus Ton.

Het ziekentriduüm wordt ieder jaar in de eerste week van juli georganiseerd.

Tekst: Linda van Rozendaal

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant