Afbeelding

Waardering voor veteranen in Heiloo

Algemeen

HEILOO - Een eerbetoon aan alle veteranen uit Heiloo die zich tijdens oorlogen en vredesmissies hebben ingezet. Dat was donderdagmiddag in restaurant Klein Varnebroek het doel van de gemeente Heiloo.

Maar liefst ruim vijfendertig oud militairen en hun partners en andere gasten luisterden hier naar een woord van waardering, uitgesproken door burgemeester Hans Romeyn. Hij sprak zijn lof uit voor hun werk en inzet. "En die was voor velen niet gering." De burgemeester eerde eveneens vier Heilooënaren door hen de zogenoemde 'Draaginsigne Nobelprijs VN-Militairen' op te spelden. Deze onderscheiding is bestemd voor hen die zich tussen 1957 en 1988 in het buitenland hebben ingezet voor vredesmissies van de Verenigde Naties en dat minimaal dertig aaneengesloten dagen. De keuze voor de periode 1957-1988 is verklaarbaar. De vredesmachten van de Verenigde Naties ontvingen in 1988 de Nobelprijs voor de Vrede om hiermee waardering uit te spreken voor vredesmissies sinds 1956. De Nobelprijs is uitgereikt aan de Verenigde Naties en dus niet aan individuele personen die hierbij betrokken waren. Daarom besloot het Ministerie van Defensie de inzet van (oud-)militairen tijdens vredesmissies in deze periode extra te erkennen en te waarderen met een onderscheiding.

De heren Apeldoorn, Van de Vlies, Vreeswijk en Burger kregen de Draaginsigne opgespeld. Zij waren begin jaren tachtig actief tijdens vredesmissies in Libanon. 

Burgemeester Hans Romeyn sprak zijn wens uit de veteranen in Heiloo een meer nadrukkelijke rol te geven tijdens de 4 mei-herdenkingen. Hij riep de veteranen op hierover mee te denken. Ook opperde hij een locatie aan te wijzen waar veteranen elkaar vaker kunnen ontmoeten.

(Tekst en foto: EJV Mediaproducties/ Evert Visser)

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant