Afbeelding

College van Heiloo wil uitgebreid cultureel aanbod behouden

Cultuur Heiloo

Het college van Heiloo is van mening dat het bovengemiddelde aanbod van kunst- en cultuuractiviteiten goed aansluit op de wensen en behoeften van de inwoners van Heiloo. Voor nu en voor de toekomst. In de nieuwe kunst- en cultuurnota 'Leven en Beleven', stellen burgemeester en wethouders de gemeenteraad daarom voor om het huidige culturele aanbod te behouden.

Kunst en cultuur en de behoeften van inwoners Het college heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met organisaties en instellingen uit het 'maatschappelijk veld' en met politieke partijen. De uitkomsten van de gesprekken zijn gebruikt voor het opstellen van de nieuwe nota, 'Leven en beleven'.

Wethouder Elly Beens: "Het kunst- en cultuurbeleid bestond de afgelopen jaren uit meerdere besluiten van het college en de gemeenteraad. De aanleiding was dan meestal een actueel vraagstuk. Met de nieuwe nota 'Leven en beleven' kunnen het college en de raad meer integrale besluiten nemen. Leven en beleven gaat uit van regelmatig overleg met organisaties en instellingen, ook voor de toekomst. Daarmee blijven we actueel".

Heiloo heeft een uitgebreid cultureel aanbod Het college verwijst in de nieuwe nota 'Leven en Beleven', naar het model 'De culturele infrastructuur van gemeenten in ringen' van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Na toetsing aan dit model blijkt dat het huidige culturele aanbod in Heiloo uitgebreider is dan gemiddeld in verhouding tot het aantal inwoners. Dit geldt met name voor de sectoren Media en Letteren, Amateurkunst, en Kunsteducatie en Podiumkunsten. De bibliotheek, de muziek- en dansschool en het theater van Heiloo vallen onder deze sectoren.

Het culturele veld heeft in de met hen gevoerde gesprekken aangegeven het huidige culturele aanbod te willen behouden.

Meer geld nodig voor kunst en cultuur Om het uitgebreide culturele aanbod te behouden is meer geld nodig dan nu beschikbaar is. Het college legt op 20 juni het advies voor aan de commissie Maatschappelijke Zaken en vraagt op 11 juli aan de gemeenteraad om met het voorstel in te stemmen. In november behandelt de gemeenteraad de begroting voor 2017. Dan kan het college met een voorstel voor de financiering van het culturele aanbod komen.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant