Afbeelding
Foto: Funda.

Geschiedenis te koop: Blokhuis Lutine

Historie Heiloo

Op het randje van Heiloo, vlak voor Alkmaar, staat een stukje geschiedenis te koop. Blokhuis Lutine is goed zichtbaar vanaf de Kennemerstraatweg en zowel het huis als de tuin zien eruit om door een ringetje te halen. In 1920 werd het gebouwd, na eerder te zijn ontworpen door de Duitse architect Fritz Abel. Zoals Blokhuis Lutine staan er nog zo'n 25 prefab chalets in Nederland, waarvan 3 in Heiloo. Blokhuis Lutine staat vanwege zijn grote cultuurhistorische waarde op de lijst van rijksmonumenten. De heer Jac Dekker kocht het huis in 1930.

Jac Dekker was tijdens de oorlog actief in het verzet. Het dossier betreffende die tijd had hij overgedragen aan zijn zoon, Jan Dekker. Deze heeft het destijds aangeboden aan het gemeentebestuur van Heiloo voor het archief. Omdat er namen van plaatsgenoten genoemd werden die sympathiseerden met de Duitsers was het een zeer belastend document. Het dossier raakte onverhoopt zoek en daar had Dekker het erg moeilijk mee. In 2014 dook het dossier weer op in het regionaal archief in Alkmaar. Helaas heeft Jan Dekker dit niet mogen meemaken; hij stierf in 2012.

Het huis is nog steeds in handen van familie Dekker en ik ontmoet ze op de veranda achter het huis. De tuin in combinatie met het huis straalt een serene rust uit. Het valt mij op dat verkeer van de Kennemerstraatweg niet of nauwelijks te horen is. Mevrouw Dekker, een moderne, welbespraakte dame, doet het woord; "Na vele jaren woongenot wil de familie afstand doen van de zorg voor het huis en de tuin," vertelt zij. Ik beaam dat een houten huis vast veel onderhoud vergt. Niets is minder waar, vertelt mevrouw Dekker. "Het huis wordt niet geschilderd, maar behandeld met lijnolie en verhardingsmiddel. Voor weinig geld kwast je het hele huis en dit hoeft maar 1 keer in de 4 á 5 jaar."

Een mooie anekdote is dat de producenten van de film over Prins Bernard en Juliana hun oog hadden laten vallen op Blokhuis Lutine. Het huis moest doorgaan voor een Oost-Europees houten huis waar de hoofdrolspelers tijdens hun huwelijksreis zouden verblijven. Familie Dekker bedankte voor de eer en wimpelde hen af. Ze moesten daarvoor namelijk een periode hun huis uit en dat wilden ze niet.

Meer informatie over het zoekgeraakte dossier is te vinden in het boek 'Heiloo, een dorp in oorlogstijd' geschreven door Jaap en Josta de Graaf. Jaap de Graaf is de voorzitter van de vereniging historisch Heiloo.

Tekst: Margreeth Anema

Lees woensdag meer in de Uitkijkpost!

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant