Afbeelding

Forensen rondom Castricum

24 apr, 15:15 Algemeen Castricum

CASTRICUM – Bijna driekwart van Castricummers met een baan forenst. Dat aandeel is een gemiddelde in vergelijking met de andere BUCH gemeenten. Weliswaar wordt vanuit Bergen iets minder gependeld, 68%., maar we zien duidelijk meer reislust vanuit Heiloo (80%) en Uitgeest (84%). Dus inwoners van kleinere gemeentes forensen relatief meer. Een tweede artikel met een overzicht van het dagelijkse gereis in, en rondom Castricum.

Hoe ver reizen we vanuit de BUCH gemeentes? Negen procent van ons blijft dichtbij en komt niet verder dan een andere BUCH gemeente. De meesten forensen binnen de provinciegrenzen. Maar sommigen reizen verder, vanuit Uitgeest 5%, vanuit Bergen 7%  en vanuit zowel Heiloo als Castricum iets meer, 8%. Dat laatste is niet onverwacht, want die hebben intercitystations – voor mij gaf de intercity-stop de doorslag om in Castricum te gaan wonen.

Al met al heel wat ge-heen-en-weer iedere dag. Hoewel, de forensen-drukte wordt gelukkig iets gedempt omdat parttime wordt gewerkt, of wellicht door het "nieuwe werken" –  thuis blijven en op afstand werken via de moderne media (ik vraag me af hoe het CBS dit gegeven in de statistieken heeft verwerkt).

Nu een andere invalshoek. Forensen naar Castricum – de regio functie van Castricum. De ruim 4000 Castricummers die op hun thuisbasis werken krijgen hulp van meer dan 3000 personen van elders. De meesten komen vanuit een andere BUCH gemeente (35%), anderen vanuit Heemskerk (13%) of Alkmaar(16%), maar ook van iets verder, bijvoorbeeld Amsterdam (6%) – de slimme, dure consultants?

Overigens, onze thuisbasis leeft en bruist natuurlijk niet alleen dankzij mensen met een baan. Denk bijvoorbeeld aan de vrijwilligers. Maar liefst een derde van de Castricummers is actief bij een vrijwilligersorganisatie (schatting van Stichting Welzijn Castricum).  Dat is meer dan 10.000. Dus er zijn binnen de grenzen van Castricum meer mensen actief als vrijwilliger dan dat er werken in een betaalde baan. Maar de meesten zijn elders bezig, als forens.

En dan is er nog een belangrijke groep met Castricum als reisdoel: de middelbare scholieren. Veel wonen in Castricum, maar nog meer in omliggende gemeentes. Of verder. Dat geeft Castricum een belangrijke regio functie. Volgens de scholen – Jac. P. Thijsse, Bonhoeffer, en Clusius. – zijn er in totaal bijna 5000 leerlingen. Ongeveer een derde van hen loopt of fietst naar school binnen het eigen dorp. Kijken we iets ruimer, met de hele gemeente als thuisbasis, dan groeit dat aandeel tot bijna de helft. En de rest forenst vanuit een andere gemeente naar Castricum; ze fietsen heen-en-weer vanuit Heiloo, Uitgeest, Egmond of ze fietsen, bussen of treinen vanuit Heemskerk. Of verder. Vooral het Clusius College heeft veel leerlingen uit een zeer wijde omtrek. Zelfs tot over het Noordzeekanaal en ver in de Zaanstreek. Daarheen pendelen daarom dagelijks twee schoolbussen. Hoe dan ook, deze regio functie is een grote verantwoordelijkheid voor Castricum.

Ik blijf vandaag lekker thuis. Als achter forensen forensen forensen, forensen forensen forensen achterna.

Cas, onderzoeksverslaggever (Castricum105).

Oorspronkelijke titel: Als met forensen forensen forensen, forensen forensen met elkaar

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief