Afbeelding

Bloembollenmuseum en bierproeflokaal

Toerisme Limmen

LIMMEN – Op de Schoolweg 3 is, dankzij de inzet van vele vrijwilligers, een prachtig vernieuwd onderkomen van de Stichting Museum voor de Bloembollenteelt en Stichting Oud Limmen gerealiseerd. Het nieuwe onderkomen is gevestigd in een voormalige school, die vroeger onder meer als badhuis en brandweerkazerne in gebruik is geweest. Ook de harmonie Excelsior zetelt in dit gebouw.

Het nieuwe onderkomen omvat een expositieruimte en een proeflokaal van de Noord-Hollandse bierbrouwerij Dampegheest. De museale hoek bestaat verder uit de Protestantse Kerk met het kerkhof, Ons Huis en de Hortus Bulborum, de enige tuin ter wereld waar inmiddels meer dan 4000 verschillende voorjaarsbolgewassen zijn verzameld. Met de realisatie van een multifunctionele expositieruimte en het proeflokaal is de Museale Hoek nu voltooid en een prachtige bestemming voor bezoekers uit binnen- en buitenland.

De collectie van het voormalige bloembollenmuseum is jarenlang elders in opslag geweest. Dat heeft de collectie helaas geen goed gedaan. Toch zijn de vrijwilligers er in geslaagd een deel van deze collectie gereed te maken om geëxposeerd te kunnen worden. Deze is te bezichtigen na de opening.

Daarnaast is er een thema-collectie over Pieter Boschman.Boschman heeft in 1928 de Hortus opgericht en in 1934 het Museum voor de Bloembollenteelt. Vanaf 1924 was hij het hoofd van de school waar nu de ruimte is gerealiseerd. Ook worden er schilderijen, keramiek en glaskunstwerk van drie lokale kunstenaars tentoongesteld. Een mooie mix, die exact past binnen de visie van de beide besturen. Men streeft ernaar de ruimte te gaan gebruiken voor presentaties, lezingen en afwisselende exposities, zodat bezoekers elke keer opnieuw verrast worden.

Ron Duindam, voorzitter van Stichting Oud Limmen: "Hoe mooi zou het zijn als de verschillende organisaties uit de Museale Hoek thematisch zouden kunnen gaan samenwerken. Dit een uitdaging, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit moet kunnen lukken."

Het vernieuwde onderkomen wordt op 21 april officieel geopend door burgemeester Mans van de gemeente Castricum. De expositie is tijdens Koningsdag op 27 april en tijdens de Bloemendagen in Limmen van zaterdag 30 april tot en met donderdag 5 mei te bezichtigen.

Tekst: Esther Hollenberg

Foto: Stichting Oud Limmen

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant