Afbeelding

De schatbewaarders van Heiloo

Historie Heiloo

HEILOO - 'Weet je wel wat er onder je voeten ligt?' Dat is de grappige leus van Baduhenna, de Stichting Regionale Archeologie te Heiloo.

Hun streven is om twee keer per jaar een lezing te organiseren. 4 April was het weer zo ver. Onder het motto: 'Craenenbroeck: de eerste bewoners van Heiloo?', hield Jan de Koning, Senior-archeoloog/projectleider bij Hollandia Archeologen, een boeiende lezing over de opgravingen die hebben plaatsgevonden ter hoogte van Kennemerstraatweg 229, waar inmiddels Zorgvilla Craenenbroeck is verrezen.

Op 11 november 2013 werd een routineonderzoek gestart. De werkzaamheden vonden hun voortgang in december 2013 en januari 2014. Zo'n klus heeft heel wat voeten in de aarde. Nadat ze door een 1000 jaar oude laag veen waren gegraven met hun machines, troffen ze sporen aan van dieren en akkers en vuursteen.

Zoals Jan zo mooi vertelde: 'We hadden een akker en een steentje. Was de vindplaats wel belangrijk genoeg?'

Heel belangrijk naar later zou blijken. Er vond overleg plaats met de gemeente en de archeologen mochten verder gaan met hun baanbrekende onderzoek, ook al hijgden de bouwers van de zorgvilla reeds in hun nek.

Het vervolg was een schot in de roos. Het resulteerde in een fantastische ontdekking van sporen van een bijna 4000 jaar oude boerderij, gebouwd op een strandwal. Slechts een keer eerder is zo'n soortgelijke nederzetting in ons land ontdekt en wel in Noordwijk. Maar die van Heiloo is het oudste: van maar liefst 1950 jaar voor Christus. Op de grens van de bronstijd en het neolithicum.

Het was bijzonder interessant om te vernemen, dat ze konden herleiden dat mens en dier onder één dak leefden, in respectievelijk een woongedeelte en een stalgedeelte.

De speurtocht ging verder en er werden 10 botfragmentjes van dieren gevonden, 2 stuks natuursteen en maar liefst 11 vuurstenen. De vuurstenen en de natuursteen moeten door mensenhanden naar de plaats zijn gebracht.

Jan was zo eerlijk om te vertellen dat dit wel zijn: 'Eerste aardewerkloze opgraving was.' Slechts 5 gram aan scherven werd gevonden, maar dat deed niets af aan de spectaculaire ontdekking van de boerderij van onze verre voorouders.

Op passende wijze werd de lezing afgesloten met de woorden: 'Craenenbroeck blijft als een eenzaam stipje op de kaart staan en de inwoners van toen, zijn de oudste bewoners van Heiloo.'

Tot sloteen aanrader: neem eens een kijkje bij de verborgen schatten uit het verleden, die staan uitgestald in de vitrines van Stichting Baduhenna. Ze zijn gevestigd in het souterrain van de Willibrordusstichting op Kennemerstraatweg 464. Openingstijden: woensdag van 10.00 tot 12.00 uur en op iedere eerste zaterdag van de maand, van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Voor meer informatie: www.baduhenna.nl

Tekst: Herman Burger

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant