Het nieuwe uitvaartcentrum (foto: Evert Visser)
Het nieuwe uitvaartcentrum (foto: Evert Visser)

Nieuw uitvaartcentrum 'grote opluchting'

Algemeen Egmond aan Zee

EGMONDEN - Egmond heeft sinds begin maart een nieuw uitvaartcentrum ter vervanging van het voormalige gebouw aan de Plevierenlaan in Egmond aan Zee. Opbaringen vinden nu plaats in het bijgebouw achter het Oud Katholieke Verenigingsgebouw in de Julianastraat in Egmond aan Zee.

"De nieuwe uitvaartlocatie is een stuk kleiner dan het voormalige centrum en heeft bovendien geen koelcel. Toch volstaat de huidige accommodatie. Nabestaanden zijn tevreden over de ruimte", aldus uitvaartverzorgster Hennie Blok van uitvaartvereniging Momento Mori. Ze vertelt dat tegenwoordig minder Egmonders gebruikmaken van de opbaarmogelijkheid omdat het aantal thuisopbaringen is toegenomen. Hennie: "Vroeger moesten wij soms vijf of zes opbaringen tegelijkertijd realiseren, de laatste jaren komt dat niet meer voor." De verminderde 'populariteit' van het uitvaartcentrum leidde tot minder inkomsten. Het gebouw sloot vervolgens eind januari haar deuren omdat uitvaartvereniging Momento Mori de huur niet meer kon opbrengen. Hierdoor konden Egmonders hun overledenen dit jaar van eind januari tot eind februari niet opbaren binnen de grenzen van de Egmonden.

'Niet iedereen thuis'

Hennie noemt het "een grote opluchting" dat Momento Mori het verenigingsgebouw van de Oud Katholieke Kerk mag gebruiken als uitvaartcentrum. "Dat is voor veel Egmonders prettig. Niet iedereen wil immers thuis opgebaard worden." De vereniging is blij met de nieuwe accommodatie en werkte de afgelopen weken aan een beperkte opknapbeurt. Dat meldt Jaap Dekker, beheerder van het Oud Katholieke Verenigingsgebouw en de kerk. "We hebben het gebouw laten schilderen, er zijn tapijttegels gelegd, het toilet is aangepast en we hebben nieuwe gordijnen opgehangen en raamdecoratie geplaatst. De werkzaamheden zijn nu afgerond, met uitzondering van een paar kleine klusjes", laat hij weten. Volgens Jaap was de opknapbeurt nodig "omdat vijftien jaar lang weinig tot niets aan het onderhoud is gedaan." Nu de metamorfose vrijwel is voltooid, heeft de uitvaartvereniging nog een andere wens op het lijstje staan. De vereniging wil de tuin vrijmaken. "De kar van de Oud Papier Groep staat schuin voor de ingang en staat nu in de weg. Daarom zoeken we een andere stallingsmogelijkheid."

Inmiddels vragen Egmonders zich openlijk af of het voormalige uitvaartgebouw aan de Plevierenlaan een nieuwe bestemming krijgt en zo ja; wanneer. Eigenaar Woningstichting Kennemerwaard zegt hierover nog geen informatie te kunnen geven. "We weten nog niet wat ermee gaat gebeuren."

Tekst: EJV Mediaproducties/ Evert Visser

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant