Afbeelding

'Maak van het Slotkwartier een merknaam'

Cultuur Egmond aan den Hoef

EGMOND AAN DEN HOEF – De instanties in het slotkwartier in Egmond aan den Hoef willen de geschiedenis van het kasteel, de slotkapel en de bijbehorende bebouwing in dit gebiedje beter onder de aandacht brengen en in gezamenlijkheid meer activiteiten organiseren. Zij hebben hiervoor hun ideeën bij de gemeente Bergen neergelegd.


Toen de gemeente Bergen vorig jaar liet weten het Slotkwartier een nieuwe impuls te willen geven en het gebied bij de provincie werd aangemeld als herbestemmingsproject, sloegen de instanties uit het Slotkwartier de handen ineen onder de naam Werkgroep Slotkwartier. De werkgroep bestaat uit Stichting Historisch Egmond, Stichting Galerie De Kapberg, Stichting Gebruik Slotkapel en Stichting Hafre Productions.

De instanties komen met ideeën, omdat zij hun activiteiten, liefst in eigen huis, willen voortzetten en willen uitbreiden. Die wens is actueel, omdat de gemeente Bergen, als eigenaar van de gebouwen (met uitzondering van De Slotkapel) economisch voordeel ziet in samenwerking. De instellingen willen geïntegreerd gaan werken en gebruikmaken van elkaars expertise en ruimtes. "Zo kunnen we elkaar motiveren om breder te kijken en nieuwe activiteiten te ontwikkelen", zo staat te lezen in het plan.

Slotkwartier als merknaam


De instellingen organiseren bijvoorbeeld exposities, educatieve projecten en concerten. Daarnaast biedt Stichting Hafre Productions kunstenaars de gelegenheid kunst te maken. Verder informeert Stichting Historisch Egmond over de geschiedenis van de Egmonden, onder andere via educatie, presentaties en tentoonstellingen.


Toch kan het aanbod uitgebreider, vindt de werkgroep. De instellingen willen het Slotkwartier 'omtoveren' in een bruisend gebied door het aanbod culturele, educatieve, historische en maatschappelijke activiteiten uit te breiden. Dit moet het hele jaar door gebeuren, voor jong en oud en in onderlinge samenwerking. De werkgroep wil het Slotkwartier nationaal en internationaal op de kaart zetten en hiervan een bekende merknaam maken, zoals dat geldt voor bijvoorbeeld het Muiderslot bij Amsterdam.

Cultuurhuis Egmond


De komst van een Cultuurhuis Egmond maakt deel uit van het plan. Dit is een multifunctionele ruimte – met een shopgedeelte en 'ondersteunende' horeca - waar mensen elkaar op cultuurhistorisch gebied kunnen ontmoeten en kunnen leren over de geschiedenis van het Slotkwartier. Dit onder expertise van Stichting Historisch Egmond. Verder kunnen diverse andere organisaties de ruimte gebruiken. De werkgroep sprak inmiddels positief met de VVV en Bibliotheek Kennemerwaard om servicepunten in het cultuurhuis onder te brengen. Ook gesprekken met andere partijen, zoals de gemeente Bergen en Cinebergen, zijn in volle gang. Het cultuurhuis kan in het oude schooltje en het raadhuis worden gerealiseerd.


Het hoofddoel is de promotie van het historische verhaal dat onlosmakelijk met het Slotkwartier verbonden is. De Heren en later de Graven van Egmont speelden vanuit het kasteel een grote rol bij de totstandkoming van Holland en het ontstaan van de Nederlanden. Slechts weinig mensen weten dit. De werkgroep wil bezoekers een beter beeld geven van het toenmalige kasteel. Informatiepanelen met tekeningen van Rolang Roghman kunnen hierbij helpen. Deze beroemde kunstenaar tekende in 1645 de vervallen kasteelruïne vanuit verschillende hoeken.

De werkgroep wil eveneens het kasteel voorzien van informatietegels. Spectaculair is daarnaast een 28 meter hoge steiger met een fotodoek waarop de grootste toren van het kasteel 'tot leven komt'. Bezoekers kunnen de toren beklimmen en realiseren zich dan op grote hoogte hoe dit machtige kasteel de omgeving beheerste.

Pluktuin en middeleeuwse koeien   

Verder wil de werkgroep kunst in het park plaatsen en hier openluchtconcerten geven en films vertonen. Dit laatste is nu nog niet mogelijk, omdat een tweede nooduitgang - over het water van de slotgracht - ontbreekt. Volgens de werkgroep is daarom de terugplaatsing van de originele toegangsburg aan de slotparkzijde een pre. Een ander idee is de komst van koeien van middeleeuwse rassen op het weiland, de zogenaamde Eerste Hofweide, evenals een thee- of pluktuin, een terras en picknicktafels bij Hoeve Overslot. En wat te denken van overnachtingsmogelijkheden in middeleeuwse tenten?

Het plan Slotkwartier staat op 2 maart op de agenda van het College van B&W van de gemeente Bergen. Bergen stelt zich daarbij ook open voor andere ideeën. Als het proces naar wens verloopt, dan kunnen de werkzaamheden al op korte termijn starten en kunnen de plannen in 2022 realiteit zijn, laat de werkgroep weten.

Tekst: EJV Mediaproducties/ Evert Visser

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant