Afbeelding

Pensionstal Sprenkeling: 'Al vijfentwintig jaar onzekerheid'

Algemeen Heiloo

HEILOO - De familie Sprenkeling van Pensionstal Sprenkeling aan de Hoogeweg in Heiloo begrijpt niet waarom de gemeente Heiloo geen openheid van zaken geeft over de verhuisplannen van haar bedrijf. "We leven al vijfentwintig jaar in onzekerheid." Een interview met Jeannette Sprenkeling en het antwoord van de gemeente Heiloo.

"We moeten een keer verhuizen om de bouw van enkele woningen in de naastgelegen woonwijk De Linde mogelijk te maken. Dat begrijpen we, omdat woningbouw niet is toegestaan in een straal van vijftig meter rondom ons bedrijf. Dit vanwege de zogenoemde stankcirkel. Maar waarom stagneert de boel dan en gebeurt er niks? De niet gebouwde woningen hadden er al moeten staan. Wij snappen hier echt niks van." Daarnaast loopt de familie Sprenkeling geld mis door toedoen van de onzekere situatie. "Omdat we niet weten hoe lang we hier nog kunnen blijven werken, nemen we op dit moment geen nieuwe klanten aan. Daarom laten we nu boxen leeg en lopen wij inkomsten mis. Dat is heel wrang. Vooral omdat de oplossing zo voor de hand ligt, namelijk verhuizen naar een perceel in de Zuiderneg langs de Heilooër Zeeweg. Dit stuk grond is al ons eigendom; we gebruiken deze grond voor het maaien van gras dat als voer dient voor de paarden. Wij kunnen en willen hier ons bedrijf voortzetten."

Een verhuizing naar eigen grond lijkt een logische stap. Toch kreeg de familie Sprenkeling tot nu toe uitsluitend tegenwerking te verduren, zo laat Jeannette weten. "Is het niet de gemeente, dan is het wel de provincie Noord-Holland die tegengas gaf. Jammer, want als je een gebied wilt bebouwen, dan mogen bedrijven en particulieren hiervan niet de dupe worden. Daarnaast is de rijvereniging, naast ons in Zuiderneg, niet blij met onze plannen."

De gemeente had ook liever gezien dat de familie Sprenkeling al eerder naar de Zeeweg was verhuisd, laat een gemeentewoordvoerder weten. "De raadscommissie in Heiloo reageerde daarom destijds positief op de vraag van het college om planologische medewerking te verlenen voor de vestiging van het paardenpension. De adviescommissie van de provincie Noord-Holland adviseerde daarentegen negatief over deze locatie. Dat is overgenomen door Gedeputeerde Staten die aanraadt te zoeken naar een andere locatie en dit dan weer voor te leggen aan de adviescommissie. Deze beslissing is niet zo eenvoudig terug te draaien. Wij blijven met de provincie in gesprek over een herziening van het bestemmingsplan die een verhuizing van het paardenpension naar de Zeeweg wel mogelijk maakt. De gemeente heeft voor de herziening bestemmingsplan Landelijk Gebied een bureau de opdracht gegeven. Wij verwachten dat de procedure dit jaar gaat lopen."

De gemeente Heiloo laat verder weten naar andere alternatieven te kijken. "We kijken daarbij niet alleen naar de definitieve huisvesting, maar ook naar het zo goed mogelijk faciliteren van het bedrijf op korte termijn op de huidige locatie aan de Hoogeweg. Wij hebben aan de familie Sprenkeling toegezegd dat wij ons inspannen zodat zij de bedrijfsvoering zo goed mogelijk kunnen blijven uitvoeren. Zolang Sprenkeling nog in Zuiderloo zit, mogen de paarden kosteloos op grond van de gemeente lopen. Als Sprenkeling Zuiderloo zou moeten verlaten voordat de Zeeweg in orde is, werken we aan een tijdelijke oplossing. De gemeente denkt mee en praat met de familie Sprenkeling maar dergelijke processen hebben tijd nodig."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Foto: Stip Fotografie

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant