Afbeelding

 Kanaalweg 5 maanden afgesloten voor autoverkeer

Algemeen Heiloo

Vanaf 22 februari tot half juli is de Kanaalweg vanwege werkzaamheden afgesloten voor doorgaand verkeer vanaf de kruising Kanaalweg-Rosendaal tot bedrijventerrein Boekelermeer Heiloo. De weg blijft wel open voor fietsverkeer. De werkzaamheden starten op de kruising Kanaalweg-Rosendaal. Vanaf 24 maart is de kruising weer open voor verkeer.

De Kanaalweg is een belangrijke verbindingsweg (gebiedsontsluitingsweg), voor inwoners en bedrijven in Boekelermeer Heiloo en De Oude Werf. Groot onderhoud is nodig om de verkeersveiligheid, doorstroming en het rijcomfort van de Kanaalweg te verbeteren. Zo wordt de asfaltlaag vervangen, komt er een nieuw fietspad van betonplaten, wordt de verkeersveiligheid op de kruising Kanaalweg-Rosendaal verbeterd en wordt de rijbaan verbreed en obstakelvrije zone volgens de landelijke richtlijnen voor verkeersveiligheid. Ook wordt een definitieve toegangsweg naar bedrijventerrein Boekelermeer Heiloo aangelegd.

Eventuele verkeersmaatregelen als gevolg van de aansluiting op de A9 horen niet bij deze werkzaamheden. Dit jaar starten wij een participatietraject met inwoners om het verkeersplan voor Heiloo te actualiseren. Hierbij komen eventueel te nemen verkeersmaatregelen voor de aansluiting A9 aan bod.

Na goed overleg met aanwonenden en de ondernemers van de bedrijventerreinen is gekozen om de Kanaalweg (vanaf de kruising Kanaalweg-Rosendaal tot bedrijventerrein Boekelermeer Heiloo) af te sluiten. Gelijktijdig met de werkzaamheden van de gemeente, werken ook enkele netbeheerders en het Hoogheemraadschap aan de weg. Doordat de Kanaalweg geheel is afgesloten kunnen alle partijen sneller werken en is de overlast korter. Daarnaast is vanwege de veiligheid voor de wegwerkers een totale afsluiting voor autoverkeer van de Kanaalweg noodzakelijk. Aanwonenden en bedrijven op dit gedeelte en bedrijventerrein Boekelermeer Heiloo en Boekel zijn bereikbaar via Alkmaar.

Voor het autoverkeer zijn er omleidingsroutes. De hoofdomleiding loopt via de Kennemerstraatweg, ringweg Alkmaar, bedrijventerrein Boekelmeer Alkmaar en Boekelerdijk. Voor fietsers is er geen omleidingsroute. Het fietspad aan de Kanaalweg blijft altijd aan één zijde toegankelijk.

Door de afsluiting van de kruising Rosendaal-Kanaalweg is bedrijventerrein De Oude Werf via de Kanaalweg niet bereikbaar. Het verkeer leiden wij om met borden via de noordelijke kruising Kennemerstraatweg-Ypesteinerlaan, over de Ypesteinerlaan, via het Rosendaal naar De Oude Werf. Hiervoor wordt het vrachtwagenverbod op het Rosendaal van 22 februari tot en met 24 maart opgeheven.

Door de afsluiting verwachten wij extra verkeersdrukte op de Kennemerstraatweg richting de ringweg Alkmaar. De verkeerslichten bij de ringweg worden aangepast, zodat de doorstroming vanuit Heiloo verbetert. Desondanks kan hier enige vertraging ontstaan.

Op het gedeelte tussen het viaduct over de A9 en bedrijventerrein Boekelermeer Heiloo wordt de weg verbreed. Hierdoor komen de bomen zo dicht op de weg te staan, dat dit gevaarlijk is voor het verkeer. Er worden daarom 107 bomen en planten verwijderd, hiervoor komen 107 bomen terug tussen het fietspad en de sloot. Daarnaast worden 33 extra bomen voor de vleermuizen geplant die daar hun voedsel zoeken.

De omleidingstekeningen en meer informatie over de werkzaamheden vindt u op www.heiloo.nl/kanaalweg. Hier worden ook eventuele wijzigingen in de planning verwerkt.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant