Ger de Haas (l) en Jan Ranzijn (r). (Foto: Frits van Eck).
Ger de Haas (l) en Jan Ranzijn (r). (Foto: Frits van Eck).

PostaanZee: mensen verbinden zonder drempels

Algemeen Egmond aan Zee

EGMOND AAN ZEE - Egmond aan Zee heeft een nieuw ontmoetingscentrum: PostaanZee. "De meest uiteenlopende activiteiten kunnen plaatsvinden in PostaanZee, voor jong en oud, rijk en arm. Kortom: iedereen is er van harte welkom", vertelt Ger de Haas van PostaanZee.

"Sociaal ontmoetingscentrum PostaanZee is een vrijwilligersorganisatie op basis van non-profit, non-drugs en non-alcohol. Doel is mensen in beweging te brengen en te verbinden, op een laagdrempelige manier. Hieraan is echt behoefte: we merken dat veel mensen een beetje hulp nodig hebben terwijl anderen juist graag hulp willen geven. Deze mensen willen wij met elkaar verbinden op een veilige en inspirerende plek", vertelt De Haas.

PostaanZee huist in het voormalige VVV-kantoor aan de Voorstraat. Het plan is in een latere fase te verhuizen naar het naastgelegen en leegstaande voormalige postkantoor. PostaanZee heeft een verbouwplan met de focus op een facelift van de binnenzijde van het pand. De Haas: "We gaan het gebouw aan de binnenkant opknappen. We inventariseren nu wat nodig is voor een praktische inrichting. Verder willen we de pui voorzien van een ander entree en meer glas, zodat het een transparant geheel wordt. Dat is het dan ook: van een uitbouw van het gebouw of een ophoging is geen sprake."

Er is een schetsplan ingediend bij gemeente Bergen waarna een inspraakmogelijkheid voor omwonenden volgt. Volgens de geïnterviewde onderhoudt PostaanZee een goed contact met de buren. "We overleggen met omwonenden, informeren hen met nieuwsbrieven en gaan aan tafel tijdens de inloopochtenden. Ook organiseerden wij onlangs een informatiebijeenkomst. Er zijn op dit moment geen bezwaren."

De organisatie staat open voor elk initiatief om te komen tot zinvolle activiteiten, benadrukt Ger de Haas. "We laten ons graag inspireren door de Egmonders. Kom maar met ideeën, we gaan met iedereen in gesprek. Dat doen we nu ook al: zo spreken we mensen die iets met yoga willen doen of met een koor aan de slag willen. Ook boetseren, wandelen en film kijken zijn opties die ons ter oren zijn gekomen. Het zijn zomaar voorbeelden."

PostaanZee organiseert op maandag en woensdag van 09.30 tot 11.30 uur een inloopochtend waarbij iedereen welkom is voor drempelloze ontmoetingen. Daarnaast startte PostaanZee een wandelgroep. "De vrijwilligers Mary Bakker en Marian Zwaan gaan wekelijks met mensen aan de wandel op maandagmiddag vanaf 13.30 uur. Deelname is gratis en iedereen mag aanhaken."

Ger de Haas omarmt het initiatief van inspirator Jan Ranzijn, de oprichter van tuincentra en dierenspeciaalzaken in de regio. "Met ontmoetingscentrum PostaanZee brengen we compassie in actie. Hieraan is veel behoefte in de samenleving."

Tekst: EVJ Mediaproducties/Evert Visser

Bedrijf Belicht

Sport

Regio