Afbeelding

Afvaloverlast: vooral een kwestie van mentaliteit

Algemeen Heiloo

Is de container voor papier of plasticstofflessen vol? Dan dumpen we het er toch naast! Zie dit wangedrag maar eens te veranderen. Ondertussen werkt de gemeente aan een ingrijpende aanpak van het scheiden van huisvuil.

Piepschuim, glas, meubels, boomstronken en zelfs kattenbakkorrels. O ja, papier en karton zitten ook nog in en (helaas) liggen naast de papiercontainers bij het Vennewater. 'Zo, daar ben ik mooi vanaf,' is soms het motto van 'gebruikers'.

Dave Adrichem van de Willibrordschool houdt met andere vrijwilligers van scholen en sportclubs toezicht op de containers en het omliggende terrein schoon, in ruil voor een aanvulling van de school- en clubkassen. Het is regelmatig een bende, ook bij de containers voor plasticverpakkingen. Adrichem: "Zelfs als ik bezig ben de dozen in elkaar te stampen worden niet-verscheurde dozen in de container gegooid. Bij harde wind zetten sommigen ongebundeld papier neer. Ik zou zeggen: kom een dagje later. Maar nee, men moet er vanaf." Pogingen om het wangedrag te veranderen hebben nooit veel effect gehad.

Aan de firma De Vries die de papercontainers afvoert ligt het niet. Het bedrijf wisselt indien nodig dezelfde of de volgende dag de containers.

Bij de containers voor plasticverpakkingen is het niet anders. Gebruikers duwen de plastic flessen onvoldoende aan en er zit uit de aard van de producten veel lucht in. Vol? Dus ernaast zetten, inclusief huisvuil dat in de grijze bak hoort. De containers bij het Vennewater worden op maandag en vrijdag door GP Groot verwisseld, vertelt Erik van der Burg van het bedrijf. "Het schoonhouden erom heen staat niet in ons contract. Onze wagens zijn er ook niet geschikt voor." Het schoonhouden doet de WNK.

Grootse plannen

"Bij het Hoekstuk ligt vrijwel geen plastic. De container zit ondergronds met een pers en een systeem dat waarschuwt als de container vol is. Daarin kan tien keer zo veel als in de gewone. Zulke containers gaan wij bij alle winkelcentra plaatsen", zegt Kees Kaandorp van Beheer Openbare Ruimte van de gemeente.

Een rigoureuzer plan is het aan huis ophalen van plastic, blikjes en kartons voor frisdrank en melk en dergelijke, vertelt Kaandorp. "De proef in Ypestein met het ophalen van plastic is een succes. Wij werken aan een voorstel aan b&w om plastic, blikjes en drankkartons op dezelfde wijze in heel Heiloo in te zamelen. Dit afval is bij de afvalverwerkers prima na te scheiden. Afval levert bij hergebruik geld op. Het inzamelen is zeker kostendekkend. Vergeet niet dat de grijze rolemmer minder vol wordt en dat geeft een besparing op de hoge verbrandingskosten."

Volgens Kaandorp scoort Heiloo met 60% afvalscheiding al iets beter dan vergelijkbare gemeenten. Met een overheidsdoelstelling van 75% in 2020 is er echter nog werk te doen. Hij weet zich gesteund door b&w en de raad die een krachtige aanpak van het afval voorstaan. De gemeente kan faciliteren (en wellicht afdwingen) maar er ligt uiteraard een belangrijke taak voor de burgers: minder afval produceren en - voor wie ervoor in aanmerking komt - een mentaliteitsverandering. Een goed voornemen voor 2016?

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant