Afbeelding

Babbeltruc verdachte Butterlaan opgepakt

Politie Heiloo

Heiloo - Dinsdagochtend rond 07:30 uur heeft de politie een 27-jarige man uit 's-Heerenberg aangehouden op verdenking van diefstal. De verdachte zou voor ruim 10.000 euro gepind hebben met gestolen bankpassen. De bankpassen zijn buitgemaakt na een zogenaamde "babbeltruc".

Ontfutselen pinpas én pincode

De zaak kwam aan het rollen toen een 91-jarige dame uit Heiloo aangifte deed van diefstal van haar pinpas. Medio augustus werd er bij haar aangebeld door een man. De man vertelde haar dat hij van een waterleidingbedrijf was en dat hij de leidingen kwam controleren. Toen hij zogenaamd de leidingen had gecontroleerd, zei hij de inwoonster uit Heiloo dat zij geld kon terug krijgen. Het enige wat zij hiervoor hoefde te doen, was haar pinpas te pakken en de pincode in de telefoon van de man te toetsen. Pas enkele dagen later kwam de vrouw erachter dat haar pinpas verdwenen was. Er was inmiddels voor ruim 4500 euro gepind.

Het onderzoek

De recherche van de politie Noord-Holland onderzocht deze zaak en vroeg onder meer beelden op van verschillende pintransacties. De beelden van de pinner werden op meerdere media geplaatst in de hoop dat mensen hem zouden herkennen. Naar aanleiding hiervan kwamen ruim 50 tips binnen die uiteindelijk hebben geleid tot de aanhouding van de verdachte. Onderzocht wordt of hij ook de "babbelaar" is die de pinpas uit de woning van de dame heeft gestolen. De pinner is voor nader onderzoek ingesloten en is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft hem voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Naast de gedupeerde in Heiloo, zijn er ook slachtoffers gemaakt door vermoedelijk dezelfde babbelaar in Santpoort-Noord, Amsterdam en Den-Haag. In totaal gaat het om zeven zaken. Iedere keer gebeurde dit nadat een man zich had voorgedaan als een medewerker van een waterleidingbedrijf. En iedere keer wist hij weer een pinpas met de pincode te ontfutselen. Ook opvallend is dat in alle gevallen, dames op leeftijd slachtoffer zijn geworden van deze "babbeltruc".

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant