Afbeelding

Landgoed Willibrordus: Een Groene Brug

Algemeen Heiloo

GGZ-NHN, Stichting de Buitenkans, het IVN, Zorgvilla Cranenbroeck en Groei & Bloei Midden-Kennemerland gaan een uniek samenwerkingsverband aan in het project Een Groene Brug. Dit project wil ontmoeting en verbinding tussen mensen op een ongedwongen manier tot stand brengen door samenwerking en activiteiten in het groen: groen vormt de brug naar verbinding  Natuur en groen hebben een bewezen positieve invloed op de gezondheid en in het algemeen op het gevoel van welzijn. Landgoed Willibrordus wordt als het ware een Healing Environment: een heilzame omgeving die je  helpt beter/gezonder te worden: rustgevend, fijn om te wandelen en in te verblijven en activiteiten te doen.

Het project Een Groene Brug is mede mogelijk gemaakt door het programma Groen Verbindt van het Oranjefonds. In de komende drie jaar steunt het Oranjefonds  30 initiatieven, waarbij groen als middel wordt ingezet om bewoners van maatschappelijke instellingen duurzaam te verbinden met buurtbewoners.

Het project Een Groene Brug is daarmee eigenlijk een uitbreiding en opschaling van de op het Landgoed Willibrordus gelegen buurttuin De BY.

Een Groene Brug wil ook zeker de groep ouderen betrekken. Naast de bewoners van zorgvilla Cranenbroeck kent de GGZ-NHN ook een grote groep ouderen. Waarvan sommigen niet in jaren maar wel lichamelijk tot de ouderen gerekend moeten. Mensen met schizofrenie (een aanzienlijk deel van de doelgroep van de GZZ) behoren vanaf 50 jaar veelal lichamelijk gezien al tot de doelgroep ouderen!
Daarom bundelt Een Groene Brug ook haar krachten met het IVN en gaat deelnemen aan het project Groen , Grijs en Gelukkig. Met  Groen, Grijs en Gelukkig wil het IVN het welzijn van ouderen in en rond zorgcentra vergroten door hen, met hulp van betrokken vrijwilligers en omwonenden, in staat te stellen te genieten van (de gunstige effecten van) natuurbeleving, beweging en buitenlucht

Het project wordt voor en door buurtbewoners en bewoners van het landgoed opgezet en uitgevoerd. Bewoners van Heiloo, organisaties en instellingen die interesse  hebben, zijn van harte uitgenodigd om mee te denken en te werken. Gedacht wordt onder andere aan een natuurpad, een bloemenspoor- en fruitbomenroute, ommetjes, een stilte- en meditatieplek, een belevingstuin en een plukttuin. Daarnaast zijn er allerlei ideeën over activiteiten die georganiseerd kunnen worden, van biowalking, bloemschikken, meditatie en yoga in de natuur tot een buurtpicknick onder de fruitbomen.

Begin 2016 volgt informatie over bijeenkomsten en gelegenheden om concrete plannen te maken en aan het project mee te doen. 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant