Limmen

Vluchtelingen in Limmen: 'Eerste 24 tot 48 uur zijn spannend'

LIMMEN - Meerdere bussen met in totaal 150 vluchtelingen arriveerden woensdagmiddag in Limmen. Ze verblijven tot en met 28 december in sporthal De Enterij.

Zestig kinderen en negentig volwassen, afkomstig uit Syrië, Eritrea, Iran, Irak en Afghanistan, gebruiken twaalf dagen lang de sporthal als slaapplaats. De vluchtelingen kunnen in een witte tent eten en aan activiteiten deelnemen. Burgemeester Toon Mans: "We bieden onze gasten in twaalf dagen tijd tachtig activiteiten aan. Denk aan kinderopvang en taalcursussen. De communicatie verloopt via tolken. We willen goed voor onze gasten zorgen." Mans is blij met de steun van maar liefst ruim 230 direct en indirect betrokken vrijwilligers. Ongeveer 130 mensen zijn op de locatie actief, anderen zetten zich in vanuit hun vereniging of bedrijf. "De steun is hartverwarmend", aldus de burgemeester.

Het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) vroeg de gemeente Castricum begin december met een tijdelijke opvangplek te komen. "Dat was kort dag, maar gelukkig waren we al bezig met de voorbereidingen. We konden dus snel schakelen." Mans benadrukt dat de gemeente intensief contact onderhoudt met de opvangorganisatie in Koggenland, de plek waar de vluchtelingen tot woensdag verbleven. "We hanteren nu dezelfde gedragsregels en hebben een redelijk strak regime. Verder weten we bijvoorbeeld welke interesses er zijn voor activiteiten en welk voedsel in de smaak valt. Dit om alles soepel te laten verlopen."

De gemeente Castricum informeerde op 5 december direct omwonenden per brief over de opvang. Hierop volgden een inloopbijeenkomst, een rondleiding door de opvangaccommodatie en een persbijeenkomst. "Sommige omwonenden waren kritisch, maar we zijn niet geconfronteerd met echte tegenstanders", aldus Mans. "We overlegden goed over hoe wij het gaan doen en waar kleine verbeteringen lagen." Hoewel Castricum niet precies weet welke politieke stromingen en geloven Limmen 'in huis haalt' en niet kan uitsluiten dat dit gaat botsen, is de burgemeester niet bang voor problemen. "We kregen geen alarmerende berichten vanuit Koggenland, de bewaking is 24/7 gegarandeerd en we staan garant voor de privacy en de rust van onze gasten". Ook problemen met omwonenden acht hij zeer onwaarschijnlijk, vanwege de goede informatievoorziening. "Komen er wel klachten, dan kunnen direct aanwonenden ons bellen via een apart telefoonnummer." De opvanglocatie waarnaar de vluchtelingen op 28 december verhuizen is nog niet bekend.

Tekst: EJV Mediaproducties.

Foto: Stip Fotografie.

Meer berichten