Afbeelding

Straatnamen nieuwbouwproject Melco bekend

Algemeen Heiloo

De straatnamen voor de toekomstige woningen van nieuwbouwproject Melco zijn bekend. De toegang tot de woonwijk wordt Weidegang genoemd. Andere straatnamen zijn: Melcolaan, Zuivelstraat, Melkrijdersweg en De teems.

Weidegang

Weidegang of ook wel beweiding is het begrip dat in Nederland gebruikt wordt voor het laten begrazen door koeien van graslanden in de intensieve grondgebonden veeteelt. In 2007 hebben de twee grootste zuivelcoöperaties Campina en Friesland Foods de weidemelk op de markt gebracht. Melkveehouders die hun koeien in een jaar tijd tenminste op 120 dagen 6 uur per dag weiden, krijgen daarbij een weidepremie.

Melcolaan

De Coöperatieve Centrale Melkinrichting "Melco"[i] te Heiloo sloot op 21 september 2008 haar poorten. Met de bouw van de zuivelfabriek aan de Kanaalweg was men in 1955 begonnen en de nieuwe fabriek werd – getuige de eerste steen – geopend op 11 april 1956. De naam Melcolaan is een blijvende herinnering aan ruim 52 jaar zuivelindustrie op deze locatie.

Zuivelstraat

Zuivel is de algemene naam voor uit rauwe melk bereide producten. Vroeger vond het verwerken van melk tot zuivelproducten vooral plaats op de boerderij, tegenwoordig gebeurt dat meestal in een zuivelfabriek.

Melkrijdersweg

Wanneer de koeien gemolken werden, werd de melk in de melkbus gegoten en daarin bewaard. De melkbussen werden met een kar naar de kant van de weg gereden. Daar stonden de bussen totdat ze door de melkrijder werden opgehaald om naar de zuivelfabriek te worden vervoerd. De melkrijders waren van essentieel belang voor de fabriek. De melkbussen die de boeren moesten vervoeren naar de fabriek waren zeer zwaar en vaak hadden ze er meerdere van te vervoeren.

De teems

een teems was een zeef die op een melkbus gezet werd en waar de vers gemolken melk doorheen gegoten werd. De teems werd van koper gemaakt. De eigenlijke zeef was van kopergaas. Voordien werd een doek als zeef gebruikt. Ongerechtigheden in de melk bleven achter op de ze

Bron: Heiloo. Geschiedenis en verklaring van de straatnamen. H.E. Oostendorp/Gemeente Heiloo

[i] De "Melco" – officieel Coöperatieve Centrale Melkinrichting G.A. "Melco" – was een gemeenschappelijke onderneming van een twintigtal coöperatieve zuivelfabrieken, die alle gelegen waren in het Noordhollands Noorderkwartier en West-Friesland. De initialen G.A. staan voor Gemeenschappelijke Aansprakelijkheid.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant