© Google Streetview
© Google Streetview

160 vluchtelingen in Enterij in Limmen

Algemeen Limmen

Gemeente Castricum vangt vanaf woensdag 16 december voor de duur van 12 dagen ongeveer 160 vluchtelingen op in sporthal De Enterij in Limmen. De vluchtelingen vertrekken op 28 december naar een andere opvanglocatie.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en het COA hebben een noodoproep gedaan aan alle gemeenten in Nederland om slaapplaatsen te regelen voor vluchtelingen. In Noord-Holland-Noord (NHN) wordt dit gecoördineerd door een taskforce vanuit de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Die hebben ook een verzoek gericht aan de gemeente Castricum. De gemeente heeft besloten 160 vluchtelingen op te vangen in Sporthal De Enterij in Limmen. De opvang start 16 december voor een periode van maximaal 12 dagen, 28 december vertrekt de groep naar een andere locatie.

Vluchtelingen die Nederland binnenkomen melden zich bij de aanmeldcentra, zoals Ter Apel. Daar worden ze geregistreerd. Door de grote toestroom kunnen de aanmeldcentra op dit moment geen slaapplaatsen meer bieden. Daarom worden groepen vluchtelingen voor een aantal dagen elders in het land ondergebracht. De procedure is dat zij daarna doorstromen naar tijdelijke noodopvang, in afwachting van een eventuele verblijfsvergunning.

Burgemeester Toon Mans lichtte deze week al toe: ''De wereld staat in brand en alles wat wij kunnen doen, is dat kleine flesje water aanreiken. Alle beetjes helpen tenslotte. Onze middelen zijn beperkt, maar vele handen maken licht werk. De nood is hoog en we dragen hierin gezamenlijk verantwoordelijkheid. Natuurlijk is het voor veel mensen spannend dat er in hun wijk een groep vluchtelingen tijdelijk zijn intrek neemt in de sporthal. Ook daar hebben wij alle begrip voor.'

Direct omwonenden zijn vandaag per brief geïnformeerd over de opvang. Daarbij zat een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden. Deze lijst staat ook op de website www.castricum.nl. Voor iedereen die daarna nog vragen heeft, is er een inloopbijeenkomst op 9 december van 17:00-19:30 uur in De Burgerij, Limmen.  
Aansluitend is er voor de pers een vragenuur van 19:30-20:30 uur.

De komende dagen zijn vele handen aan het werk om de crisisnoodopvang in De Enterij in gereedheid te brengen, met hulp van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en vele vrijwilligers.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant