Paul Mars presenteert RouteXL in de Freudzaal van het WBC.
Paul Mars presenteert RouteXL in de Freudzaal van het WBC.

Wereldwijd routes plannen via Heiloo

Zakelijk Heiloo

Paul Mars en Annemarie Spaans van RouteXL ontvingen gisteren gedeputeerde van Provinciale Staten Jaap Bond en zijn gevolg. Ook wethouder Dellemijn was aanwezig in het WBC, waar het bedrijf gevestigd is.

2 miljoen routes

De innovatieve planner voor routeoptimalisatie is sinds 2009 door Paul Mars ontwikkeld en uitgegroeid tot een product dat in meer dan tweehonderd landen gebruikt en in ruim veertig landen verkocht wordt. Bijna twee miljoen routes zijn er al gepland met deze software. In de routeplanning wordt rekening gehouden met eventuele tijdsvensters en haal- en brengpunten. Dit systeem bespaart niet alleen tijd en frustratie bij het plannen en bij het rijden; op de routes die nu door RouteXL zijn berekend, is een hoeveelheid CO2 bespaard van omgerekend 150.000 bomen. Er wordt ook met andere partijen samengewerkt. Onlangs is de leverancier van ritplanningsoftware RouteXL door TomTom Telematics benoemd tot .connect Premier Partner van het fleetmanagement platform WEBFLEET.

3D matrix

In het kort zet Paul Mars de plannen uiteen voor de toekomst. Er wordt gewerkt aan de mogelijkheid van het integreren van live traffic informatie. Via TomTom wordt informatie over weggebruik teruggestuurd vanuit de auto's. Zo ontstaat een beeld van mogelijke opstoppingen en vertragingen op de weg. "Als we dat integreren, ontstaat een driedimensionale data matrix," vertelt Paul. "Dit maakt het berekenen nog complexer. Daarvoor heb ik contact met het Centrum voor wiskunde en informatica."

Ook Annemarie breidt haar kennis uit: ze is op Chinese les. "Zo kan ik onze groei in China beter volgen en begrijp ik iets van de vertaling die we laten maken."

Andere opties zijn het organiseren van een uitgebreider wagenpark, wanneer een bedrijf bijvoorbeeld honderd adressen wil laten bezoeken door drie auto's. De planning wordt naar de auto's gestuurd en kan zelfs worden aangepast terwijl de chauffeurs onderweg zijn.

Heel veel 

Na de presentatie kreeg het bezoek een korte rondleiding door het gebouw en de kapel, begeleid door Nico Adrichem. Aan de reacties van de gedeputeerde te horen kan het WBC rekenen op vervolgbezoeken vanuit Provinciale Staten. De herbestemming van het pand noemde hij 'indrukwekkend'.

Jaap Bond sprak verder zijn waardering uit voor de vernieuwende ideeën van Mars en Spaans. Daarmee doelde hij niet alleen op het product, maar ook op de bedrijfsvoering. De gunfactor kwam ter sprake, die steeds belangrijker wordt in de economie, en die vergroot wordt door het gebruikersgemak van de website en de applicatie, met een gratis deel van grote waarde. Bond verwacht dat RouteXL nog heel veel zal groeien.

Het aangaan van samenwerking met andere Noordhollandse bedrijven kreeg ook een compliment van wethouder Dellemijn. "Geweldig dat zo'n klein bedrijf uit zo'n relatief kleine plaats zo'n groot resultaat weet te behalen op wereldniveau."

Een succesvol werkbezoek en een geslaagde presentatie dus voor Annemarie Spaans en Paul Mars, kleinzoon van de oprichter van Drukkerij Uitkijkpost. Dat had hij niet kunnen voorspellen, die jonge jongen die op vrijdagmiddag de pakjes van zijn vaders drukkerij in de optimale volgorde klaarlegde om te bezorgen.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant