Afbeelding

Prachtige oude bomen moeten wijken voor blik

Ingezonden Heiloo

De onderstaande brief bereikte de redactie.

ViVa zal het huidige Overkerck, het woonzorgcentrum nabij het station, vervangen door nieuwbouw. Om de plannen toe te lichten heeft de manager vastgoed, de omwonenden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Zij en anderen gaven een beeld van de inrichting van de toekomstige binnen- en buitenruimte. Bij het nieuwe gebouw komt een aantal extra parkeerplaatsen waarbij twee monumentale bomen zullen moeten verdwijnen.

Mevrouw de manager had haar huiswerk goed gedaan want zij kon met een lichte toon van triomf in haar stem meedelen dat deze bomen niet monumentaal zijn in de zin der wet. Zij staan namelijk niet op het lijstje van beschermde bomen in Heiloo en kunnen dus zonder probleem verdwijnen. Wat geen probleem voor haar zorggroep vormt , is dat het hier gaat om een prachtige, oude eik van ongeveer 100 jaar en een beuk van naar schatting 80 jaar, die bepalend zijn voor het uiterlijk en de biotoop van de buurt. Tal van vogels, waaronder zelfs een kleine bonte specht, vinden een onderkomen in deze bomen. Daarnaast bestaat er geen enkele noodzaak de bomen te rooien voor het creëren van parkeerplaatsen. Zeker de eik staat op rand van het perceel en de ruimte van het noodgebouw waarin op dit moment de dagopvang plaatsvindt, biedt meer dan genoeg plaats voor auto's.

Nog pijnlijker wordt het verhaal wanneer onze gastvrouw stelt dat men al 5 à 6 jaar met de plannen bezig is. In een brief van 15 april 2015 aan een van de omwonenden zegt zij: "op dit moment zijn er nog geen nieuwe ontwikkelingen". Het begrip viva heeft kennelijk geen betrekking op bepaalde omgangsvormen en op het natuurbehoud.

Fam. Melchers en Casteleijn

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant