Afbeelding

500ste huis voor de Nationale Duurzame Huizen Route in Heiloo

Algemeen Duurzaam

HEILOO - De Nationale Duurzame Huizen Route heeft weer een nieuwe mijlpaal bereikt. Deze week is het 500ste huis aangemeld. Het is de woning van de familie Tolsma uit Heiloo. De familie werd feestelijk onthaald met een duurzame bos bloemen door Anne-Marie Bor, namens de organisatie van de Duurzame Huizen Route. Ook Anne-Marie stelt haar huis open.

Dit jaar vindt de Duurzame Huizen Route plaats op zaterdag 7 en 14 november. In heel Nederland stellen weer een groot aantal huiseigenaren hun huis open. Zij laten zien hoe zij hun huis duurzamer hebben gemaakt. Een unieke kans om je op een informele manier te oriënteren op duurzaam bouwen en wonen. De afgelopen jaren hebben al duizenden mensen de gelegenheid benut om huizen te bezoeken om inspiratie op te doen.

Het 500ste huis staat in Heiloo. De familie Tolsma heeft een typische jaren '30 twee onder één kap woning, die veel te vinden zijn in Heiloo en omgeving. Het bijzondere aan de woning is dat met relatief simpele ingrepen de woning energiezuiniger is gemaakt. Zo is de woning geïsoleerd met Tonzon en HR+glas; is de ketel vervangen door een HR+ketel en is er een lage temperatuur vloerverwarming aangebracht. Willem Tolsma doet graag mee aan de Duurzame Huizen Route om zijn ervaringen te delen: 'Wij hebben de tijd genomen om de verbouwing goed voor te bereiden. Zo'n grote verbouwing doe je waarschijnlijk maar eens in je leven. Het helpt je goed op weg om ook bij andere huizen te kijken!' Hij heeft nog meer plannen met het huis: 'Zonnepanelen op de garage en zelf een zonnecollector bouwen.' Dat het 500ste huis in Heiloo staat, vindt Anne-Marie Bor van het platform Duurzaam Heiloo heel speciaal: 'We zijn net gestart met het platform en meedoen aan de Nationale Duurzame Huizen Route is onze eerste activiteit. Een leuke opsteker voor ons maar ook voor de gemeente Heiloo die de Duurzame Huizen Route ondersteunt.' Het platform Duurzaam Heiloo is een nauwe samenwerking tussen Ondernemend Heiloo, Heiloo Energie en de gemeente Heilloo. Op www.duurzamehuizenroute.nl staan allerlei soorten woningen en dagelijks komen er nieuwe bij. Het is een mooie mix van monumentale panden, nieuwbouw en renovatie woningen. "Het is heel mooi om te zien dat zoveel huiseigenaren zich willen inzetten om anderen op weg te helpen om hun huis energiezuiniger te maken. En ieder doet dat op zijn eigen manier" aldus organisator Gerard Simon. Huiseigenaren die hun huis willen aanmelden, kunnen informatie vinden op de website. De Duurzame Huizen Route wordt jaarlijks georganiseerd door initiatiefnemer Majada Projectmanagement en mede mogelijk gemaakt door een groot aantal Nederlandse gemeenten en een aantal regionale Rabobanken.

Foto: Stip Fotografie


Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant