Afbeelding

Positieve start in Canada voor April en Hazel

Ingezonden Heiloo

Dit zijn onze meiden April en Hazel. Ze zijn 9 en 11 jaar en hebben Downsyndroom. April heeft daarnaast ook autisme. De foto is bijna zes jaar oud en genomen toen we net in Heiloo waren komen wonen.

Het is één van de mooiste van onze dochters samen; een moment uit duizenden is. De foto kwam weer boven water toen ik pas dozen uitpakte. We zijn terug naar Canada verhuisd.

In Heiloo ligt een belangrijk stuk van ons leven: onze kinderen hebben hier gespeeld, gefietst, met hun lampionnetje gelopen om snoep op te halen en Sinterklaas ontmoet. April heeft er leren voetballen en Hazel leren dansen van haar fantastische lerares op de Muziek en Dansschool. Olav en Hazel hebben leren gymmen van hun lieve juf op de gymvereniging en April en Hazel zijn met behulp van stichting Dolfinn en Keer op Keer naar onvergetelijke Dolfijntherapie geweest. Last but not least, onze meiden hebben zwemmen geleerd dankzij de geweldige vrijwilligers van de Gehandicaptensport. Piet is in ons gezin onlosmakelijk verbonden met zwemplezier want April gaat ook hier 'zwemmen Piet', al wonen we nu zesduizend kilometer verder.

Puur geluk straalt van deze foto af. Maar als ik de foto weer zie word ik daarnaast bevangen door een ander gevoel. Vlak nadat dit plaatje was geschoten volgde er een oudergesprek op het ZMLK onderwijs waar onze beide meiden naar toe gingen. De school kon April, onze oudste dochter, niet voldoende structuur bieden, kregen wij te horen. Wat zegt u? Speciaal onderwijs dat onvoldoende structuur kan bieden? Naar welke school moet ze dan?

Langzaam begon het tot me door te dringen. Er was geen andere school. April werd uit de leerplicht ontheven. Levenslang. Ze had net haar zesde verjaardag gevierd. Wij hadden net een huis gekocht.

"Scholen in onze gemeente zijn er niet aan toe kindjes met Down te accepteren", las ik onlangs op twitter. Het bericht komt van in1school, een organisatie die zich hard maakt voor inclusief onderwijs. April en Hazel hebben dezelfde wensen en verlangens als hun broertje Olav: ze willen er bij horen en meedoen. Als je kinderen er wel aan toe zijn om samen met hun vriendjes en broer of zus naar een reguliere school in de buurt te gaan, maar de scholen in je gemeente niet, wat moet je dan?

Zo kwam het dat we, bijna zes jaar na April's leerplicht ontheffing, naar een klein vissersdorp in Newfoundland, Canada zijn verhuisd. Terwijl ik 's-nachts nog steeds wakker lig en me afvraag of we de juiste beslissing hebben genomen, rennen onze drie kinderen 's-morgens lachend naar de gele schoolbus die ze alle drie naar één school brengt. Vooral April is in haar element. Ze heeft nog nooit zoveel kinderen om zich heen gehad. De kinderen hier vinden onze kinderen 'gewoon'. Ze zijn het gewend om samen met kinderen met 'extra needs' naar één school te gaan. Al meer dan twintig jaar is inclusief onderwijs hier wettelijk geregeld en een 'recht' (geen plicht).

Het eerste oudergesprek hebben we inmiddels achter de rug. De leerkrachten zijn dol op onze giechelende meiden. We hoorden ook dat Reilly (een medeleerling) erg naar April trok en haar hielp waar hij kon. Ook de andere kinderen waren er bewust van dat ze met de komst van April en Hazel de belangrijke taak van 'positief rolmodel' erbij hadden gekregen. Dat was natuurlijk erg interessant. April en Hazel pikten snel de routines snel op van de kinderen en Hazel maakte na 5 dagen haar eerste werkje in het Engels. Foutloos. Hoe mooi is het om te horen dat deze kinderen begrip tonen voor de extra zorg die sommige kinderen nodig hebben en hoe ze dit geven op een vanzelfsprekende manier. Dat is empathie. Dat leer je niet in boekjes. Dat leer je niet op de PABO. Dat leer je in de praktijk. Jammer dat de schooldirecteuren die onze kinderen weigerden, alleen beren op de weg zagen. Levenslessen waar veel Nederlandse kinderen niet mee 'lastig gevallen' mogen worden.

We hebben een blog waar onze dagelijkse avonturen zijn te volgen: wereldmeiden.wordpress.com

(ingezonden door Renate Lindeman, Newfoundland, Canada)

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant