Afbeelding

Inleveren taxussnoeisel mogelijk

Algemeen

HEILOO - Vanaf 16 juni tot 31 augustus kunnen alle inwoners van Heiloo hun taxussnoeisel weer inleveren op de afvalbrengplaats. Daar staat een speciale inzamelcontainer klaar. Voor de tweede keer doet de gemeente Heiloo, samen met 170 andere gemeenten, mee aan de actie van Stichting 'Vergroot de Hoop verklein de kanker'.

Taxussnoeisel is kostbaar en niet iets wat zo maar in de groene afvalbak terecht moet komen. In de jonge twijgen van de Taxus Baccata haag zit namelijk baccatine, een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen waarmee men kanker bestrijdt (chemokuren). Ter illustratie, uit één m3 taxus snoeiafval wordt één dosis taxol gewonnen, het hoofdbestanddeel voor vele chemotherapieën. Met andere woorden 1 kuub taxussnoeisel is goed voor een chemokuur.

De gemeente roept alle inwoners op om de komende tijd zo veel mogelijk taxussnoeisel in te leveren en te helpen bij de strijd tegen kanker. Het gaat daarbij echt om de jonge twijgen die een maximale lengte van 30 centimeter mogen hebben. Alleen deze scheuten zijn geschikt voor het maken van de medicijnen. Iedere kuub levert € 50 euro op, die de gemeente Heiloo aan een kanker gerelateerd doel mag besteden. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Vorig jaar heeft de gemeente Heiloo de opbrengst van de actie geschonken aan Stichting 't Praethuys, dat zich inzet voor het welzijn van een ieder die met kanker te maken heeft.

Op www.vergrootdehoop.nl staan tips hoe de taxus het beste gesnoeid kan worden. Het taxussnoeisel kan tot 31 augustus ingeleverd worden bij de Afvalbrengplaats, Rosendaal 2. De openingstijden zijn: dinsdag tot en met vrijdag: van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.45 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant