Afbeelding

René Veldt: 'Vijf voor twaalf'

Algemeen

HEILOO – De aarde schokt al ruim een maand in Nepal. Na twee zware aardbevingen, 7.8 op 25 april en 7.4 op 12 mei, zijn er de afgelopen maand bijna dagelijks naschokken van rond 4 op de schaal van Richter, die de bevolking doen vrezen voor alles wat nog wel overeind staat.

Dat vertelt René Veldt, die voor drie weken in Nederland was. Op 12 juni keerde hij weer terug naar het land dat in chaos verkeert. Hij noemt het mooie weer, het feit dat het zaterdag midden op de dag gebeurde en alle scholen dicht waren, waardoor het aantal dodelijke slachtoffers -ondanks alle verwoesting- met ruim 8.500 doden relatief 'laag' is. Maar het tijdstip van de eerste aardbeving vindt René onheilspellend magisch: ,,Letterlijk vijf voor twaalf!" Hij vertelt dat er deskundigen zijn, die nog een aardbeving van 8 of hoger voorspellen. Hij hoopt uit het diepste van zijn hart dat dit Nepal bespaard zal blijven. ,,Nu bleven alle communicatienetwerken nog werken, maar of dit bij een nog zwaardere beving het geval zal zijn, is nog maar de vraag. Als die plat liggen, zijn gevolgen echt niet te overzien." René houdt, sinds hij in Nepal woont, serieus rekening met de dreiging van een zware aardbeving. ,,Sommigen vonden mijn ongerustheid overdreven; de laatste zware aardbeving in Nepal was immers al weer tachtig jaar geleden. Dat is een complete generatie."

De dag van de eerste aardbeving was René vooral bezig om erachter te komen of iedereen het had overleefd. De schade in het eco-dorp Hamro Gaun bleef beperkt. Maar vanaf Hamro Gaun kon René zien dat de nabijgelegen stad Sankhu grotendeels was ingestort.

Hij vertelt dat naast het kindertehuis in Hamro Gaun de weken daarop bijna dagelijks rituele lichaamsverbrandingen plaatsvonden. De eerste tijd vloog voorbij; directe hulp en noodhuisvesting was dringend nodig, mede omdat de moessontijd aanbreekt. Voor medewerkers, woonachtig net buiten Hamro Gaun en wier huis is ingestort, zijn onder andere plastic tentzeilen geregeld. Mensen uit de directie omgeving maken gebruik van de voorzieningen van Hamro Gaun. Daarna is René bij alle daycare centra waar Stichting Veldwerk actief is, langsgegaan om de schade te inventariseren. Ook hier doet Veldwerk, in samenwerking met andere hulporganisaties, wat het kan voor de getroffen bevolking. René legt uit dat verschillende ngo's, waaronder Veldwerk, de krachten hebben gebundeld, waardoor bijvoorbeeld materialen gezamenlijk kunnen worden ingekocht. Omdat het hele land moet worden opgebouwd is de vraag naar bouwmateriaal echter enorm groot. ,,Het meeste moet uit India komen en de wegen zijn in de regentijd slecht begaanbaar." Hij vertelt dat met de echte wederopbouw naar verwachting na de regenperiode zal worden begonnen.

René is blij en dankbaar voor alle giften uit Nederland en de vele geldinzamelacties, spontaan op touw gezet door Heilooërs. ,,Dit geld is dringend nodig!" Nu hij weer terug is in Nepal, ligt er genoeg werk op hem te wachten, maar…. : ,,Je moet gewoon ergens beginnen."

Voor meer informatie over hoe men het werk van Stichting Veldwerk kan steunen, zie www.stichting-veldwerk.nl. Uw steun is nu meer dan ooit nodig!

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant